Măsuri care intră în vigoare de la 1 iunie: Salarii mai mari pentru anumite categorii de angajați, parcări mai scumpe și facilități pentru bolnavii de cancer

Măsuri care intră în vigoare de la 1 iunie: Salarii mai mari pentru anumite categorii de angajați, parcări mai scumpe și facilități pentru bolnavii de cancer

Unii români vor avea salarii mai mari și vor fi scutiți de impozite începând cu ziua de joi, 1 iunie. Șoferii se vor bucura că au scăpat de unele taxe de drum, dar prețul pentru locurile de parcare din unele zone

Noi măsuri vor intra în vigoare de la 1 Iunie. Taxa de pod de la Fetești nu se va mai plăti începând cu această zi, după ce în Monitorul Oficial a fost publicat ordinul prin care se suspendă aplicarea tarifului de trecere pentru utilizarea podurilor peste Dunăre între Fetești și Cernavodă. Ordinul se aplică în cazul tuturor categoriilor de vehicule.

„Este oficial, de la 1 iunie întră în vigoare suspendarea taxelor de pod peste Dunăre, între Fetești și Cernavodă”, a anunțat Irinel Ionel Scrioșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor și prim-vicepreședinte PNL Ilfov. Este important de precizat că ordinul este valabil de joi, 1 iunie, și până când lucrările de reabilitare ale Podului de peste brațul Borcea vor fi finalizate. Se estimează că lucrările vor fi terminat nu mai târziua de finalul lunii august.

Irinel Scrioșteanu a transmis că a fost alături de responsabilii CNAIR pe șantierul Podului peste brațul Borcea pentru a verifica stadiul lucrărilor de reabilitare și consolidare. „Acest pod face parte din cele 4 construite în urmă cu aproximativ 40 ani peste Dunăre, fiind toate reabilitate în ultimii 3 ani, mai puțin acest ultim sector aferent Podului Borcea, cel mai dificil, aici fiind cea mai degradată porțiune”, a spus Scrioșteanu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Locuri de parcare mai scumpe începând cu 1 iunie

Chiar dacă șoferii au primit o veste bună din partea autorităților, cei care se gândesc să își petreacă concediul în Mamaia trebuie să știe că prețurile pentru locurile de parcare în această stațiune s-au majorat începând cu 1 iunie 2023. Stațiunea este încadrată la Zona 2 de parcare, dar autoritățile au decis ca mai multe zone să fie incluse în Zona 0 începând de azi. Programul de taxare pentru Zona 2 este de luni până vineri între orele 08:00-20:00, iar tarifele sunt următoarele:

  • Tarif o oră - 1 leu,
  • Tarif o zi – 10 lei,
  • Tarif 7 zile – 50 lei,
  • Tarif 30 de zile – 150 lei,
  • Tarif anual - 199 de lei.

Autoritățile locale au transmis că în Mamaia vor fi patru locații încadrate ca și Zona 0 de taxare în perioada 1 iunie - 31 august 2023. Cei care vor să parcheze mașinile în aceste zone trebuie să știe că tariful pentru o oră este de patru lei, pentru o zi de 30 de lei. Cei care își vor lăsa mașina timp de o săptămână în acele parcări vor plăti 100 de lei Programul de taxare este de luni și până duminică, între 00:00- 24:00. Este vorba de următoarele locații:

  • Parcarea Supraetajată Albatros
  • Parcarea Promenada 2 (tronson între cuprins între Castel şi Hotel Iaki),
  • Parcarea Zona Pasarela Rex
  • Parcările situate în Zona Nord Summerland

Salarii mai mari şi scutiri de impozite

Începând tot cu data de 1 iunie mai multe categorii de români vor beneficia de salarii mai mari. Este vorba de bugetarii din anexa VIII a Legii salarizării unitare, adică angajații din Administrație. Salariile de bază ale celor care ocupă funcții publice se vor calcula, de la 1 iunie 2022, la nivelul veniturilor de bază prevăzute de legea salarizării pentru anul 2022. Ordonanța a fost publicată deja în Monitorul Oficial. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunţat că Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență prin care s-a stabilit ca salariile pentru funcțiile comune din administrație să fie aduse la nivelul celor prevăzute în grila pentru anul 2022.

„Avem bune intenții în ceea ce privește solicitările angajaților din Educație, dar și din alte domenii de activitate! Dovadă stă faptul că, la propunerea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, Guvernul a adoptat astăzi Ordonanța de Urgență prin care salariile pentru funcțiile comune din administrație, prevăzute în Anexa VIII a Legii Salarizării 153/2017, se aduc la nivelul prevăzut în grila aferentă anului 2022”, a declarat Marius Budăi.

Acest lucru înseamnă că salariile vor fi majorate cu 10% pentru o anumită categorie de angajați, inclusiv pentru personalul nedidactic din Educație. În această categorie sunt incluși: fochiștii, femeile de serviciu și paznici. Toți vor beneficia de o creștere a salariului net cu 150 de lei. Reprezentanții Ministerului Muncii au transmis că a fost luată această decizie ținând cont și de costrângerile fiscal-bugetare din acest an.

Cresc salariile și sporurile în MAI

Angajații care lucrează în Ministerul Afacerilor Interne (MAI) vor beneficia și ei de salarii mai mari începând cu 1 iunie. MAI a transmis, printr-un comunicat de presă, că ministrul Lucian Bode s-a întâlnit marți, 30 mai, la sediul instituției cu reprezentanții sindicatelor pentru a discuta despre majorarea salariilor, dar și despre modificarea legii pensiilor militare.

Bode și reprezentanții sindicatele au convenit ca, începând cu data de 1 iunie, soldele și salariile de funcție să fie calculte la nivelul celor prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice pentru anul 2022. Acest lucru înseamnă că soldele și salariile de funcție vor crește în perioada următoare.

„Referitor la indemnizații/sporuri și celelalte drepturi care compun veniturile salariale ale personalului militar și polițiștilor din cadrul MAI, s-a convenit ca acordarea acestora în integralitate, potrivit Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, să fie avută în vedere la prima rectificare bugetară din acest an”, se precizează în comunicatul MAI.

Românii care nu vor mai plăti impozit pe salariu de la 1 iunie 2023

Lista angajaților care nu vor mai plăti impozit pe salariu se mărește de la 1 iunie 2023. Angajații din domeniul IT vor beneficia de salarii scutite de impozite. Guvernul vrea prin această măsură să încurajeze sectorul tehnologic, dar și să atragă câți mai mulți tineri în domeniu, mai ales, pentru că multe firme au probleme privind găsire forșei de muncă. Este important de precizat că și bugetarii din instituțiile publice locale vor beneficia de aceeași măsură.

Guvernul a stabilit, în luna ianuarie a acestui an, ca toți angajații din domeniul IT de la stat să fie scutiți de plata impozitului. Această măsură îi viza doar pe cei care lucrau în instituțiile publice centrale. Noile reguli se vor aplica pentru toți angajații din România din acest domeniu. De asemenea, această măsură va fi aplicată și în cazul salariaților delegați, cei care au de îndeplinit sarcini în afara locului de muncă.

Românii bolnavi de cancer pot face PET-CT fără aprobarea comisiei CNAS

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunțat că, începând cu data de 1, toți pacienții bolnavi de cancer care îndeplinesc criteriile de eligibilitate la investigațiile PET-CT vor putea face aceste analize fără să aibă aprobarea comisiei de experți din CNAS. În plus, tot de astăzi va fi implementat și un nou program de sănătate. Este vorba de Programul național de endometrioză prin care se va asigura accesul pacientelor cu endometrioză profundă cu afectare intestinală la intervenţii chirurgicale minim invazive.

De asemenea, tot aceste paciente vor avea acees și la Subprogramul naţional de tratament al bolnavilor cu tulburare depresivă majoră în cadrul Programului naţional de sănătate mintală. Deciziile CNAS au fost aprobate de Executiv printr-o Hotărâre de Guvern care modifică și completează vechiul act normativ privind programele naționale de sănătate.

„Aceeași hotărâre mai prevede că începând cu data de 1 iulie 2023 se introduc noi reglementări privind prescrierea medicamentelor biosimilare, atât la inițierea tratamentului, cât și la continuarea acestuia, precum şi obligaţia caselor de asigurări de sănătate de a monitoriza semestrial prescrierea produselor biologice”, se precizează în comunicatul CNAS.

Vouchere de 300 de lei pentru Ziua copilului

Românii pot primi noi vouchere cadou din partea angatorilor, inclusiv pentru Ziua Copilului. Aceste vouchere nu sunt venituri impozabile și valoarea lor nu depășete 300 de lei pentru un angajat. „Cadourile oferite angajaților în beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie prevăzute în contractul de muncă în sumă de 300 lei/persoana nu sunt impozabile și taxabile cu impozit pe venit și contribuții sociale”, se precizează în Codul Fiscal.

Voucherele de cadou vor fi oferite numai părinților angajați pentru a fi utilizate în folosul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de i iunie, Ziua internațională a Copilului. Este important de precizat că aceste vouchere trebuie să fie menționate în contractul de muncă sau în regulamentul intern pentru a ajunge în posesia angajaților, potrivit Antena 3 CNN.