Tot ce trebuie să știți despre taxa de pod de la Fetești. Drumul spre mare se taxează și în 2023
- Mihai Soica
- 4 mai 2023, 23:44
Cozile de la punctul de taxare de la podul de la Fetești, de pe Dunăre, de pe autostrada A2, pot să apară și în acest an, dacă șoferii uită un lucru important, și anume că pot achita taxa printr-un simplu SMS.
Drumul spre litoral, pe A2, se oprește brusc, în Câmpia Română, la Fetești, unde șoferii sunt obligați să achite o taxă pentru a putea trece peste podurile dunărene.
În 2023, taxa poate fi achitată online, sau la fața locului, direct la punctele de taxare, unde de obicei se formează cozi unde trebuie să așteptați minute bune.
Pentru cei care achită prin intermediul unul SMS, tranzitul se face foarte repede.
Peajul peste Dunăre, costă în 2023, 13 lei, pentru un autoturism. Suma poate crește simțitor, în funcție de tipul și tonajul mașinii, autocamionului sau autocarului.
Taxa se poate achita înainte de a tranzita podul printr-un simplu SMS la numărul de telefon 7577. Este foarte important de știut că mesajul trebuie să conțină numărul de înmatriculare al autoturismului și categoria din care acesta face parte. Ulterior, peajul emis, adică taxa de tranzitare a podului, este valabil 24 de ore.
De asemenea, dacă ați trecut fără să achitați taxa o puteți face fără să fiți amendat, până a doua zi la ora 24. Amenda pe care o veți primi acasă, în caz de tranzitare fără plata peajului este de 130 de lei.
CNAIR mai anunță că taxa de trecere se poate achita și la benzinăriile de pe Autostrada Soarelui.
Amenzile pot fi contestate
Potrivit legislației în vigoare, amenzile emise de Cestrin, o instituție din subordinea Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, pot fi contestate la judecătoria de pe raza de domiciliu.
Este foarte important să aveți motive întemeiate atunci când faceți contestația, deoarece procesele contravenționale vin însoțite de probe solide, fotografii cu autoturismul în timp ce tranzitează punctul de taxare de la Fetești, și documente din baza de date care atestă că taxa nu a fost achitată.
”Contravenientul este persoana numită în procesul verbal, chiar dacă nu este vorba de șoferul mașinii din momentul trecerii. Poți trimite contestația și prin poștă. Asigură-te că ai trecut corect codul poștal. De asemenea, poți solicita judecarea în lipsă. Ai nevoie de: dovada plății peajului pentru podul respectiv (dacă este SMS, pe lângă screenshot al SMS-ului, adaugă și copia facturii de telefonie și dovada plății acesteia), certificatul de înmatriculare al autovehiculului respectiv actul de identitate. Formularea corectă a plângerii împotriva procesului verbal este esențială”, anunță cei de la CNAIR, scrie Cancan.