Minivacanța de Rusalii. Ce trebuie să știe toți angajații care sunt obligați să lucreze în aceste zile
- Ionel Sclavone
- 30 mai 2023, 20:41
Românii se vor bucura de mai multe zile libere, începând de joi, 1 iunie, și până marți, 6 iunie, când vor trebui să revină la lucru. Excepție fac angajații instituțiilor publice sau ale companiilor care trebuie să asigure permanența la locurile în care își desfășoară activitatea. Aceștia, au dreptul la alte beneficii pe care angajatorii trebuie să le asigure, conform legii.
Începând cu ziua de joi, 1 iunie, salariații primesc mai multe zile libere. În vreme ce elevii și lucrătorii din sistemul bugetar beneficiază de o minivacanță care se va dura până pe 5 iunie, a doua zi de Rusalii, angajații din mediul privat, vor trebui să meargă la muncă și vineri, 2 iunie, în cazul în care nu au optat pentru o zi de concediu.
Legea prevede că vor fi libere zilele de 1 iunie, Ziua copilului, dar și 5 iunie, cea de-a doua zi a Rusaliilor. Guvernul a decis ca, în cazul lucrătorilor din sistemul public, să se facă punte între ziua de 1 iunie și weekendul 3 – 4 iunie.
Există și situații în care anumite companii sau instituții publice trebuie să-și desfășoare activitatea și în aceste zile. Lucrătorii care muncesc în liberele stabilite prin lege se bucură de alte beneficii.
Astfel, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, Codul Muncii prevede, la art. 142, compensarea timpului lucrat cu alte zile libere, în următoarele 30 de zile.
În situațiile în care, din motive justificate, nu se pot acorda zile libere în compensare, salariații nevoiți să lucreze în zilele de sărbătoare legală vor primi un spor salarial. Astfel pentru orele lucrate în timpul sărbătorilor legale, salariul se dublează, corespunzător muncii prestate în timpul normal de lucru.
Ce zile libere vor mai fi în acest an
Codul Muncii mai prevede în acest an, după încheierea acestei vacanțe de Rusalii, încă cinci zile libere. Este vorba despre zilele de 15 august, Adormirea Maicii Domnului, 30 noiembrie, Sfântul Andrei, 1 decembrie Ziua Națională a României, 25 – 26 decembrie, cele două zile de sărbătoarea de Crăciun.
Angajații bugetari vor mai beneficia de o minivacanță la finalul toamnei, când vor avea patru zile libere, între Sfântul Andrei și weekendul 2 - 3 decembrie. Sfântul Andrei pică într-o zi de joi, pe 30 noiembrie, și este urmată de Ziua Națională a României, 1 decembrie, vineri.
În ceea ce-i privește pe lucrătorii din sistemul bugetar, aceștia vor mai beneficia de o zi liberă, pe 14 august, ca să facă punte între weekendul 12 – 13 august și 15 august, Sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului. Este drept că aceștia vor trebui să recupereze zilele libere acordate în plus, lucrând câte o oră sau două pe zi.