Urmează o nouă minivacanță pentru bugetari. Guvernul acordă cinci zile libere angajaților de la stat

Urmează o nouă minivacanță pentru bugetari. Guvernul acordă cinci zile libere angajaților de la statMinivacanță. Sursa foto: Arhiva EVZ

După un weekend prelungit de 1 mai, bugetarii așteaptă o nouă minivacanță, de data aceasta de cinci zile consecutiv. Guvernul a luat deja decizia. În mai puțin de o lună, angajații de la stat se vor bucura din nou de zile libere.

Guvernul a decis ca bugetarii să mai primească o minivacanță, de data aceasta de cinci zile. După liberele de 1 mai, angajații de la stat vor primi altele, în mai puțin de o lună. 1 iunie, Ziua Copilului, va fi legată cu o punte de weekendul de Rusalii.

Luna iunie începe cu o minivacanță pentru români. Cei care lucrează la stat se vor putea bucura de cinci zile libere consecutiv, iar ce de la privat vor avea trei zile libere legate, plus una în cursul săptămânii. Este vorba despre 1 iunie, Ziua Copilului și cele două zile de Rusalii, 4 și 5 iunie 2023. Bugetarii vor avea liber cu o zi în plus. Autoritățile au decis ca ziua de vineri, 2 iunie 2023, să fie liberă pentru angajații de la stat. Astfel, se vor bucura de cinci zile libere consecutiv.

1 iunie pică într-o joi, așa că angajații de la privat se vor întoarce vineri la muncă, însă vor avea parte de un weekend prelungit, având în vedere faptul că luni, a doua zi de Rusalii, este declarată sărbătoare legală, potrivit romaniatv.net.

Până la sfârșitul anului, românii mai au parte de încă cinci zile libere:

  • 15 august — Adormirea Maicii Domnului;
  • 30 noiembrie — Sfântul Andrei;
  • 1 decembrie — Ziua Națională a României;
  • 25 decembrie și 26 decembrie — Crăciunul.

Angajatorii, obligați să le dea compensanții salariaților care lucrează în sărbătorile legale

Legea din România spune că angajații care lucrează în sărbătorile legale au dreptul la o compensare cu timp liber în următoarele 30 de zile. În cazul în care această compensație nu poate fi acordată, angajatorul trebuie să plătească un spor salarial de cel puțin 100% din salariul de bază. Angajatorii care nu acordă salariaților timp liber în zilele nelucrătoare sau care nu-i recompensează pentru munca în respectivele zile riscă amenzi între 5.000 și 10.000 de lei.

În spațiul public au apărut informații potrivit cărora s-ar fi cerut anularea minivacanțelor angajaților din privat. Ministrul Muncii, Marius Budăi, susține că nu are informații privind un proiect legislativ conform căruia cei care lucrează în acest sistem ar urma să nu mai beneficieze de zilele libere legale. Oficialul dă asigurări că nu va susține un astfel de proiect.

„Niciodată nu am făcut deosebire între cetăţenii români. Dreptul şi Codul Muncii – într-adevăr avem Codul Muncii pentru cei care lucrează în privat, dar Codul Muncii se adresează şi celor care lucrează la stat, care nu sunt funcţionari publici şi sunt personalul contractual (…) – dar nu susţin aşa ceva. Voi verifica. Dacă există aşa ceva, eu vă spun că eu, în calitate de ministru, voi da punct de vedere negativ de la Ministerul Muncii pe asemenea legislaţie”, a declarat Marius Budăi, răspunzând unor întrebări, într-o conferință de presă la Ploiești.