Oligarhii ruși sunt tot mai mulți și au averi tot mai mari. Topul Forbes se referă la 505 miliarde de dolari
- Mihai Soica
- 23 aprilie 2023, 09:18
Deși Rusia se confruntă cu foarte multe sancțiuni internaționale, numărul miliardarilor a crescut în 2022. În plus, averea personală a celor mai bogați ruși a crescut semnificativ. De la începutul războiului din Ucraina, câțiva oligarhi din Rusia au renunțat la cetățenie și au ales să trăiască în SUA sau în alte țări.
Revista Forbes Rusia a realizat un top al celor mai bogați ruși și a ajuns la concluzii interesante.
Astfel, în ciuda sancțiunilor internaționale, care afectează direct economia rusă și sistemul bancar, numărul celor mai bogați ruși, care dețin averi estimate la peste un miliard de euro, a crescut cu peste 20 la sută.
Oficial, Rusia are acum 110 miliardari, cu 22 mai mulți, decât avea în 2021. Averea cumulată a acestora a ajuns la 505 miliarde de dolari.
Topul Forbes al celor mai bogați ruși
Pe primul loc în clasamentul celor mai bogați ruși se află Andrei Melnichenko, cu o avere estimată la peste 25.2 miliarde de dolari, adunată din afaceri cu îngrășăminte chimice și alte produse petrochimice. Averea acestuia s-a dublat față de anul 2021.
Pe locul al doilea este Vladimir Potanin, care deține cel mai mare producător mondial de paladiu şi nichel. Averea lui Potanin a ajuns la 23.7 miliarde de dolari.
Al treilea în această ierarhie este Vladimir Lisin, care deține mai multe combinate care produc oțel, și a cărui avere a ajuns la 22,1 miliarde de dolari.
Economia rusă s-a contractat
Faptul că economia rusă nu o duce prea bine în urma sancțiunilor economice impuse de Occident și SUA, o arată și faptul că averea combinată a acestor miliardari este mai mică față de anul 2021.
”Clasamentul de anul trecut a fost influențat şi de predicțiile apocaliptice cu privire la economia rusesc”, susține Forbes.
În 2021, cei mai bogați ruși aveau o avere comună de 606 miliarde de dolari, cu 101 miliarde mai mare față de nivelul din 2022.
Analizele economice arată că economia rusească s-a contractat cu 2,1%.
Deși a existat o perioadă în care producția de materii prime brute, petrol, gaze naturale, cărbune, etc nu a mai putut fi vândută în țările din UE, Rusia s-a reorientat rapid spre China și India.
Au renunțat la cetățenia rusă
În plus, editorii de la Forbes au mai precizat că în ultimul an, cinci miliardari ruși au fugit din Rusia și au renunțat la cetățenia rusă.
Este vorba despre fondatorul DST Global, Yuri Milner, Nikolay Storonsky, care deține Revolut, fondatorul Freedom Finance, Timur Turlov, şi cei doi fondatori ai JetBrains, Sergei Dmitriev şi Valentin Kipyatkov, potrivit Antena3.
De exemplu, Yuri Milner deține o avere de 6.8 miliarde de dolari, fiind cel mai bogat rus din Silicon Valley, din SUA.