Statul impozitează pensiile de peste 2.000 de lei. Legea de majorare a pragului de impozitare s-a rătăcit la Camera Deputaților
- Ionel Sclavone
- 19 aprilie 2023, 10:21
Deși ministrul PSD al Muncii, Marius Budăi se laudă cu grija pe care le-o poartă „seniorilor, părinților și bunicilor noștri”, așa cum îi numește, în realitate lucrurile nu stau chiar așa. Pentru mulți pensionari majorarea acordată de guvern este mai mică față de procentul anunțat oficial. În vreme ce le dă cu o mână, statul le ia o parte din bani, cu cealaltă, obligându-i să plătească impozit pe venit.
În România sunt înregistrați în jur de 4,7 milioane de pensionari care primesc o pensie medie de 2.004 lei. Din numărul total al pensionarilor aflați în evidențele sistemului public de pensii, numărul celor care s-au pensionat la limită de vârstă este de 3.823.804 persoane, dintre care 2.200.689 sunt femei. Pensia medie a acestora era, la sfârșitul anului trecut, 1.937 de lei.
De la 1 ianuarie 2023, pensiile au fost majorate de Guvern cu 12,5%, astfel că pensia lunară medie a crescut, conform datelor publicate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), la 2.004 lei. Acesta nu este neapărat un motiv de bucurie pentru mulți pensionari. Deoarece tuturor celor care primesc o pensie mai mare de 2.000 de lei statul le reține și impozit pe venit, de 10% din valoarea ce depășește acest prag.
Concret, pentru mulți, majorarea reală, adică banii primiți, a fost mai mică decât cea anunțată oficial de ministrul Muncii, Marius Budăi.
Majorarea plafonului de impozitare blocată la Camera Deputaților
La sfârșitul anului trecut, coaliția de guvernare a luat în discuție ridicarea pragului de impozitare a pensiilor de la 2.000 de la 3.000 de lei, însă a renunțat rapid, după calculele făcute de Ministerul Finanțelor condus tot de un PSD-ist, Adrian Câciu. Mulți pensionari, dintre cei impozitați în prezent, „ar fi scăpat”, iar statul n-ar mai fi încasat bani de pe urma lor.
O lege în acest sens, a trecut de Senat, dar a fost blocată la Camera Deputaților, condusă de Marcel Ciolacu, liderul PSD și viitor premier al României, de unde nu a mai ieșit. La Senat, legea a fost adoptată tacit în luna decembrie.
Dacă legea ar fi trecut de votul la Camera Deputaților și ar fi intrat în vigoare, aproximativ un milion de pensionari ar fi câștigat 100 de lei în plus, după calculele Antena 1. Ceea ce nu este puțin lucru având în vedere scumpirile din ultimele luni și creșterea inflației.
Ce impozit plătește un pensionar în 2023
Impozitul pe veniturile obținute din pensii se aplică în cotă de 10% la sumele ce depășesc pragul de 2.000 de lei.
De exemplu, un pensionar care primește, în 2023, după majorarea acordată de guvern de 12,5%, un total brut de 2.323 de lei, va încasa, în realitate cu 32 de lei mai puțin. Aceasta deoarece la suma brută se aplică impozitul de 10%, reprezentând 32 de lei.
Practic, în urma unei operații simple, de matematică, pensionarul la care am făcut referire, va primi în mână 2.291 lei.
În cazul celor care primesc pensii peste 4.000 de lei, pe lângă impozit se mai aplică și cota CASS, de 10%.