Până în 2030, primele vaccinuri împotriva cancerului și a infarctului
- Adriana Popescu
- 12 aprilie 2023, 07:52
Primele vaccinuri cu ARN mesager personalizate împotriva cancerului, bolilor cardiovasculare și bolilor autoimune ar putea apărea până în 2030.
O accelerare obținută și datorită experienței derivate din vaccinurile anti-Covid, potrivit "The Guardian", care relatează anunțul companiei americane Moderna care, după vaccinurile anti-Covid, lucrează la cele împotriva virusului sincițial și împotriva melanomului, pentru ambele obținând de la FDA americană procedura de aprobare accelerată.
Pentru virusul sincițial, în special, vaccinul a demonstrat o eficacitate de 83,7% în prevenirea a cel puțin două simptome, tusea și febra, la persoanele de peste 60 de ani. Ce s-a făcut cu vaccinurile anti-Covid, precizează Moderna, a permis ca cercetarea vaccinului împotriva cancerului să continue rapid, astfel încât echivalentul a 15 ani de progres a fost atins în doar 12-18 luni. După cum a raportat pentru "The Guardian" Paul Burton, director medical la Moderna, "compania va putea oferi aceste vaccinuri în numai cinci ani". Iar cele care vor apărea, explică Burton, "vor fi foarte eficiente și ar putea salva sute de mii, dacă nu milioane de vieți. Cred că vom putea oferi populației lumii vaccinuri personalizate împotriva multor tipuri diferite de cancer". Aceste vaccinuri cu ARN mesager vor funcționa astfel: ca prim pas, o biopsie pe celulele canceroase identifică mutațiile care nu sunt prezente în celulele sănătoase.
O singură injecție poate fi suficientă
Succesiv, un algoritm identifică care mutații conduc la creșterea tumorii. O moleculă de ARN mesager (ARNm) este, apoi, creată cu instrucțiuni pentru producerea antigenelor, care vor provoca un răspuns imunitar. ARNm, odată injectat, are ca rezultat părți de proteine identice cu cele găsite în celulele canceroase. Celulele imunitare întâlnesc și distrug celulele canceroase, care au aceleași proteine. În viitorul apropiat, ar trebui dezvoltate și vaccinuri împotriva bolilor cardiovasculare și autoimune.
Pentru bolile respiratorii, potrivit lui Burton, "o singură injecție poate fi suficientă pentru a proteja împotriva Covid, gripei și virusului sincițial". Dar vaccinurile cu ARNm ar putea fi potrivite pentru combaterea bolilor rare, pentru care în prezent nu există terapii. Cercetarea italiană este activă și pe frontul vaccinului terapeutic ARNm, cu laboratorul de imunoreglare Armenise-Harvard de la Institutul Italian de Medicină Genomică (IIMG) și compania de biotehnologir italo-elvețiană Nouscom, care se bazează pe intrarea în circulație a vaccinului. În schimb, după 7 ani de experimentare, primele rezultate pozitive ale vaccinului împotriva cancerului de ficat au sosit de la cercetătorii Institutului de Tumori "Pascale" din Napoli. Cercetările americane experimentate pe șoareci și maimuțe vizează, apoi, un vaccin universal, care a demonstrat că este capabil să distrugă apărarea pe care tumorile le pun în aplicare pentru a se proteja de atacurile sistemului imunitar, blocând celulele bolnave. De asemenea, este de remarcat o nouă terapie bazată pe Car-T, realizată de cercetătorii olandezi, care a găsit semne timpurii de eficacitate în unele tipuri de tumori solide, atât în monoterapie, cât și stimulată cu un vaccin cu ARNm. Companiile farmaceutice și experții din industrie înșiși recunosc nevoia de a nu pierde experiența dobândită în timpul pandemiei. Un purtător de cuvânt al Pfizer a subliniat că "compania a dobândit 10 ani de cunoștințe științifice în doar un an", în timp ce Richard Hackett, CEO al Coaliției pentru Pregătirea și Inovația pentru Epidemii (CEPI), care sprijină cercetarea independentă a vaccinurilor împotriva bolilor infecțioase emergente, a descoperit că "lucrările care s-ar fi desfăşurat în 15 ani au fost comprimate într-un an și jumătate", notează ansa.it.
Andrew Pollard, șeful Comitetului Britanic pentru Vaccinări și Imunizare (JCVI), se întreabă "ce se va întâmpla, acum că există mult mai mult interes pentru vaccinuri", și observă că "nu investim nici măcar costul unui submarin nuclear".
(Traducerea Rador)