Românii pot scăpa de statul la cozi interminabile. Parlamentarii propun înființarea unui serviciu unic de programări online la instituțiile statului

Românii pot scăpa de statul la cozi interminabile. Parlamentarii propun înființarea unui serviciu unic de programări online la instituțiile statului Sursă: H368k742 | Dreamstime.com

Cozile interminabile de la ghișeele instituțiior statului ar putea fi date uitării, dacă un proiect de lege pus recent în dezbatere va fi adoptat. Se propune ca toate autoritățile publice să ofere servicii de programare online, printr-o platformă online unică alături de sistemul pe care îl utilizează deja.

Vor trebui să se supună noilor reguli instituțiile publice, dar și persoanele juridice cu statut de utilitate publică, cu excepția instituţiilor din sistemul naţional de apărare, ordine publică, securitate naţională şi justiţie.

Proiectul de lege a fost inițiat de 15 deputați din toate formațiunile politice și a fost pus în dezbatere la Senat, de curând. Prin el se dorește adoptarea unor măsuri referitoare la ușurarea accesului persoanelor fizice sau juridice la serviciile publice.

Instituțiile publice trebuie să ofere românilor un serviciu online

Documentul stabileşte, totodată, atribuţiile autorităţilor şi instituţiilor publice cu privire la utilizarea şi integrarea unui serviciu de programări online, precum şi schimbul de date, respectiv atribuţiile autorităţii publice responsabile pentru crearea, dezvoltarea şi administrarea acestei platforme.

Ne puteți urmări și pe Google News

„În acest moment, cetățenii și reprezentanții persoanelor juridice petrec foarte mult timp așteptând la coadă la diverse instituții publice, pentru accesarea unor servicii simple, dar esențiale”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

De implementarea serviciului online se va ocupa Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR), urmând să înființeze în termen de 12 luni de la adoptarea proiectului, Serviciul de programări online (SPO).

„SPO reprezintă o platformă electronică integrată care permite persoanelor persoanelor fizice și juridice, beneficiare de servicii publice furnizate de instituțiile publice, să se programeze online pentru a obține serviciile publice necesare”, conform documentului.

Platforma online oferă beneficii pentru persoanele cu dizabilități

În platforma online românii vor găsi aceleași documente și informații ca la ghișeu. Aceleași obligații vor fi impuse și privaților cu statut de utilitate publică. De asemenea, „autoritățile și instituțiile publice pot folosi în continuare și serviciul existent, prin intermediul portalurilor proprii”.

În plus, un alt avantaj al acestui serviciu online va oferii multiple beneficii și pentru persoanele cu dizabilități, care vor putea astfel să interacționeze cu instituțiile statului într-un mod mult mai facil și mai rapid.

În România „sunt aproximativ 200.000 de adulți cu handicap fizic, o bună parte dintre aceștia având handicap locomotor pentru care accesarea serviciilor publice poate fi îmbunătățită de simplificarea accesului la acestea”, arată inițiatorii legii, potrivit jurnalul.ro.