Lukașenko vrea armistițiu și tratative de pace în Ucraina. Președintele din Belarus a făcut propunerea, fără să se consulte cu Putin

Lukașenko vrea armistițiu și tratative de pace în Ucraina. Președintele din Belarus a făcut propunerea, fără să se consulte cu PutinSursa foto: EVZ

Președintele din Belarus a anunțat că este de acord cu un armistitiu în Ucraina, dar și cu începerea de negocierilor de pace.

Aleksandr Lukaşenko a propus vineri, cu riscul de a-l supăra pe Vladimir Putin, un acord de pace în Ucraina.

”Trebuie să se oprească acum, înainte de începerea escaladării. Îmi asum riscul de a sugera o încetare a ostilităţilor. Este posibil şi necesar să se rezolve toate problemele teritoriale, de reconstrucţie, de securitate şi altele la masa negocierilor, fără condiţii prealabile”, a spus Lukașenko.

Președintele din Belarus și-a continuat retorica anti Uniunea Europeană și anti Nato, fiind de părere că este foarte probabil ca tot acest război care se duce în Ucraina, să se transforme într-unul nuclear.

”Din cauza Statelor Unite şi a sateliţilor lor s-a declanşat un război total. Incendiile nucleare pândesc la orizont. Înțelegeți şi ştiţi cu toţii că nu există decât o singură soluție: negocierile! Negocieri fără condiții prealabile”, a mai comentat Lukașenko.

Se teme de o invazie

Alexandr Lukașenko a mai explicat de ce a fost de acord ca Rusia să trimită arme nucleare, pe teritoriul Belarusului.

”Va trebui ca Putin şi cu mine să luăm o decizie şi să introducem aici arme strategice. Iar ei trebuie să înțeleagă asta, ticăloșii de acolo din străinătate, care astăzi încearcă să ne arunce în aer din interior şi din exterior. Aveţi cuvântul meu, niciodată nu v-am dezamăgit. Ei se pregătesc să invadeze Belarusul, să distrugă ţara noastră”, a spus Lukaşenko, adresându-se Adunării Naţionale din Belarus.

Lukașenko a mai afirmat că singura lui misiune pentru Belarus este să salveze țara, nefiind clar de cine sau cine o amenință.

Cu toate astea, mesajele lui Lukașenko sunt contradictorii, ba fiind de părere că este nevoie urgentă de un acord de pace, ba că de vină pentru toate astea fiind ”ticăloșii din Occident”.

”Nu încerc să intimidez sau să şantajez pe nimeni. Vreau să salvgardez statul belarus şi să asigur pacea pentru poporul belarus”, a mai spus președintele din Belarus, Alexandr Lukaşenko, citat de Agerpres.

 

Ne puteți urmări și pe Google News