Klaus Iohannis a promulgat legea avertizorilor în interes public. USR împotriva proiectului

Klaus Iohannis a promulgat legea avertizorilor în interes public. USR împotriva proiectuluiSursa foto: Razvan Valcaneantu \ EEC

Președintele Klaus Iohannis a promulgat modificarea legii privind protecția avertizorilor în interes public. Decizia a fost luată după ce Uniunea Europeană a blocat o tranşă de 3,2 miliarde de euro în PNRR.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, astăzi, modificarea legii privind protecția avertizorilor în interes public. Acesta era unul dintre motivele pentru care Uniunea Europeană a blocat o tranşă de 3,2 miliarde de euro în PNRR.

Raportările anonime vor fi examinate și soluționate în măsura în care cuprind indicii referitoare la încălcări ale legii, cerința referitoare la temeinicia indiciilor fiind eliminată. „Prezentul demers legislativ propune modificarea articolului 6 alineatul (2) din Legea nr. 361/2022, astfel că raportările anonime urmează a se examina și soluționa în măsura în care cuprind indicii referitoare la încălcări ale legii, cerința referitoare la temeinicia indiciilor fiind eliminată”, potrivit expunerii de motive.

Scandal după promulgarea legii

Inițiativa a fost semnată de liderii PNL și PSD, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu. Doar Elena Spătaru (USR) a criticat proiectul.

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

„Acest proiect va fi votat de USR, dar tratează într-o mică măsură problemele pe care noi le-am ridicat cu această lege. În continuare, această lege pune pumnul în gură avertizorilor de integritate și în continuare puneți în pericol dezvoltarea României blocând PNRR-ul”, a spus Spătaru.

Președintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, nu a acceptat declarațiile Elenei Spătaru.

„Isteria nu salvează România. Cu tot dragul din lume, dacă vrem să vorbim pe un ton civilizat, despre o lege normală, putem să vorbim ca să înțeleagă lumea. Dacă vrem să bifăm altă criză de nervi de la microfonul Senatului, putem să o bifăm și pe asta în aplauzele colegilor de partid. (...) Banii nu se pierd, banii sunt la dispoziția României, dar tocmai pentru că este un subiect foarte important și această directivă trebuia transpusă, s-a făcut un dialog constant cu Comisia Europeană. Este sugestia Comisiei, care ne spune că banii din PNRR, cu această modificare a legii, vor fi în România”, a menționat Gorghiu.

Camera Deputaților a adoptat legea pe 21 martie, cu 218 voturi „pentru”, unul împotrivă și 54 de abțineri. Decizia Senatului a fost luată pe 14 martie, cu 80 de voturi „pentru”, niciun vot „împotrivă” și 13 abțineri, potrivit Jurnalul.

Ne puteți urmări și pe Google News