Drama prin care a trecut Gică Petrescu în ultimii ani de viață. După ce a fentat moartea de mai multe ori, s-a stins din viață singur, într-o sărăcie lucie

Drama prin care a trecut Gică Petrescu în ultimii ani de viață. După ce a fentat moartea de mai multe ori, s-a stins din viață singur, într-o sărăcie lucie Sursa foto: Gica Petrescu / Facebook

Gică Petrescu a fost unul dintre cei mai apreciați artiști ai României. A reușit să câștige simpatia publicului la o vârstă fragedă, pe când avea doar 15 ani, iar multe din melodiile sale sunt considerate adevărate șlagăre. Cum a fost ultimul an de viață a marelui artist și cum a reușit să fenteze moartea de mai multe ori.

Gică Petrescu s-a născut pe 2 aprilie 1915 și a fost unul dintre cei mai iubiți artiști români. A devenit celebru la vârsta de doar 15 ani, atunci când a urcat pentru prima oară pe o scenă, fiind remarcat de compozitorul Ion Vasilescu. Celebrul artist provenea dintr-o familie bună. Tatăl său, funcționar poștal, și-a făcut studiile superioare le Geneva, iar mama lui și-a petrecut tinerețea la Paris.

Viața de artist, în viziunea unor persoane, pare una perfectă însă nu este deloc așa. Gică Petrescu a fost una dintre cele mai iubite voci din România, însă a avut parte de multe momente grele în viață. A fentat de mai multe ori moartea, iar alături i-a fost soția sa, Cezarina Moldoveanu. Din păcate, după 34 de ani de căsnicie, aceasta s-a stins din viață, iar artistul a rămas singur.

La vârsta de 21 de ani, Gică Petrescu a fost trimis pe front, în al Doilea Război Mondial. Nu a fost în prima linie însă oricum era expus la multe pericole, putând muri în orice secundă.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Nu mi-e frica de moarte. Asta nu înseamnă că o sfidez. Când va fi să fie?! Asta numai Dumnezeu știe.

Conduceam o mașină cum numai în filmele cu Stan și Bran se mai poate vedea. Eram, de obicei, trimis să duc medicamente la spitalele de prim ajutor, din imediata apropiere a frontului. Cum mă lansasem deja în muzică și oamenii începuseră să mă cunoască, trăgeam câte o cântare pentru răniți de câte ori puteam sau mi se cerea. Mergeam oriunde era nevoie de mine”, spunea Gică Petrescu pentru Libertatea în urmă cu mai mulți ani.

Gică Petrescu, la un pas de moarte în timpul cutremurului din 1977

Pe 4 aprilie 1977, celebrul artist a fost la un pas de moarte. În timpul cutremurului de 7.6 grade pe scara Richter, Gică Popescu se afla în sediul Radiodifuziunii, unde înregistra o emisiune.

A trecut prin multe în viața sa, însă cea mai grea perioadă a fost după moartea soției sale. Acesta a trăit singur, într-o sărăcie lucie. Apropiații spuneau că are mai multe probleme de sănătate și în ultimii ani de viață a fost susținut de vecini. Celebrul artist locuia într-un apartament de pe Regina Elisabeta, în care pompierii au intrat de mai multe ori în ultimele luni de viață ale lui Gică Petrescu.

Vecinii au început să se îngrijoreze deoarece plimbările artistului erau din ce în ce mai puține, absenta de la biserică și nu mai obișnuia să meargă la localul unde lua deseori masa. Într-una din zile, vecinii au stat minute în șir la ușa artistului, în speranța că acesta le va deschis. Pentru că nu au auzit nimic din interior, au apelat la pompieri, care l-au găsit inconștient, dar cu semne vitale.

După doar câteva săptămâni, vecinii lui Gică Petrescu au chemat, din nou pompierii în apartamentul artistului. Aceștia l-au găsit stând într-un scaun, tăcut, ascultând muzică la pick-up.

Au trecut șase luni de la acest incident și scenariul se repetă. Vecinii nu reușesc să dea de el, așa că solicită, din nou, ajutorul pompierilor. De data aceasta însă, marele artist a fost găsit fără suflare, pe 18 iunie 2006.

Cel mai mare secret a lui Gică Petrescu

Ultimii ani din viața marelui artist au fost dificili. Cu toate acestea, administratorul blocului în care locuia susține că nu avea datorii atunci când a murit. Ele au fost acumulate ulterior.

„În momentul în care Gică a murit erau zero datorii. Apoi au ajuns la 100.000 de lei, dar asta nu înseamnă doar plata întreţinerii, ci şi fonduri de reparaţii sau de rulment. Până în iulie 2014 se adunaseră 53.000 lei, iar în februarie 2015 ajunseseră la 67.000 de lei. Reprezentanţii ANAF au plătit atunci 36.400 de lei, după care au început să achite treptat şi, în sfârşit, s-a ajuns cu dările la zi. Anul trecut au fost achitate toate sumele, aşa că acum suntem cu cheltuielile la zi”, a spus bărbatul.

După moartea lui Gică Petrescu, de apartamentul acestuia nu s-a mai ocupat nimeni. Vecii s-au plâns că din imobil vin gândaci și șoareci.

Gică Petrescu a avut o viață dificilă după moartea soției sale. Mai bine de 20 de ani a locuit singur, în apartamentul de pe Bulevardul Regina Elisabeta nr. 25 și a trăit o adevărată dramă. Artistul a avut o viață extrem de frumoasă lângă soția sa, iar muzicologul Viorel Cosma își amintea cât de frumoase erau serile lor, cât de mult se iubeau și ce bine se înțelegeau.

„El nu mergea nicăieri fără ea. Erau nedespărţiţi şi – dacă mă întrebaţi – părerea mea e că ea îi era superioară lui Gică. Dar s-au iubit foarte mult. S-au întîlnit la Teatrul de Revistă, unde era Cezarina în tinereţe… o femeie frumoasă! De-altfel, nu aveai ce să cauţi la Revistă dacă nu arătai ca o Miss. Părinţii lui nu au vrut-o, însă, în familia lor pe Cezarina, care era femeie divorţată”, sunt cuvintele muzicologului despre cea care a fost medic stomatolog și, apoi, poetă, arată dilemaveche.ro.