Rețetă de găluște cu prune, de post. Un desert delicios și ieftin, fără prea multe bătăi de cap
- Iulia Moraru
- 21 martie 2023, 08:59
Găluștele cu prune sau cum mai sunt ele cunoscute, gomboții, sunt un desert ușor de făcut, iar pentru el ai nevoie doar de prune și de câteva ingrediente pentru aluat. Pentru că este postul Sfintelor Paști, iată cum o poți adapta rețeta la această perioadă.
Găluștele cu prune sunt un desert ieftin și gustos, foarte popular în Ardeal și Banat, dar care a pătruns și în alte zone ale țării. Pentru această rețetă de găluște cu prune, cele mai indicate sunt fructele cele mai mici, bine coapte.
Ingrediente găluște cu prune
- 550-600 de grame de cartofi rozalii (ideea e să rămână 500 de grame după ce sunt gata fierți și curățați)
- 125 de grame de făină albă
- 75 de grame griș de grâu
- 150 de grame de pesmet
- patru linguri de ulei vegetal
- sare
- zahăr sau fructoză, sau orice alt îndulcitor pulbere, după gust
- un pliculeț de zahăr vanilat
- o linguriță rasă de scorțișoară
- opt prune mari, iar dacă nu sunt proaspete se pot folosi cele congelate sau cele din compot.
Mod de preparare
Primul pas este să spălăm foarte bine cartofii, iar apoi să îi punem la fiert, cu tot cu coajă. După ce au fiert timp de aproximativ 20 de minute se iau de pe foc, se lasă să se răcească și se decojesc. Apoi se zdrobesc ușor.
În timp ce cartofii fiert, ne putem ocupa de pesmet. Tot ce trebuie să facem este să încingem puțin ulei într-o tigaie, să adăugăm pesmetul, iar după ce a devenit auriu îl punem într-o farfurie și adăugăm scorțișoară și puțin zahăr, după gust.
După ce cartofii pasați s-au răcit destul de bine, adăugăm grișul, făina, un praf de sare și frământăm rapid. Nu e nevoie să frământați prea mult, fiind perfecte doar două-trei minute. Deși aluatul va fi moale, el nu va fi foarte lipicios, astfel încât se poate lucra ușor cu el.
În cazul în care prunele sunt prea mari, puteți pune doar jumătate de prună într-o gălușcă. În cazul prunelor congelate, să nu le lăsați să se decongeleze. Le scoateți din congelator doar după ce ați terminat aluatul iar apa pentru fierberea găluștelor.
Puneți o oală cu apă la fiert, iar când vedeți că aceasta începe ușor să fiarbă, adăugăm, una câte una, găluștile. Pentru ca aluatul să nu se prindă de palme ni le putem umezi în apă. Nu uitați ca să adăugați sare în oala cu apă.
După ce le-am pus pe toate în oală, trecem cu o spatulă pe fundul oalei, ca să ne asigurăm că nu sunt lipite găluștele. După ce s-au ridicat toate la suprafață se mai fierb la foc mic 4-5 minute, eventual se oprește focul și se acoperă oala cu un capac. Când sunt gata, se scot din apă, se scurg bine și se pun în pesmetul pregătit anterior, potrivit lauralaurentiu.ro.