Cum se circulă, de fapt, în sensul giratoriu. La ce trebuie să fie atenți șoferii

Cum se circulă, de fapt, în sensul giratoriu. La ce trebuie să fie atenți șoferii Bulgaria, cele mai puține sensuri giratorii din Europa. Cum stă România / Sursă Pixabay

Regulile de circulație în sensul giratoriul s-au schimbat începând cu 17 februarie, ceea ce înseamnă că șoferii trebuie să se conformeze dacă nu vor să fie sancționați. Ceea ce știau până acum, nu se mai aplică.

Sensul giratoriu. Poliția Română a atras recent atenția tuturor șoferilor despre noile reguli de circulație dintr-un sens giratoriu, atenționdându-i pe conducătorii auto că vechea practică s-a schimbat, conform ultimelor modificări.

La ce să fie atenți șoferii în sensul giratoriu

Poliția Română a explicat printr-o postare pe Facebook la ce trebuie de acum să fie atenți șoferii.

„Știi cum se circulă în sensul giratoriu? Nu mai poți să ieși direct de pe banda a 2-a sau a 3-a a sensului giratoriului și să le tai fața celor de pe celelalte benzi, iar dacă vrei să faci această manevră trebuie să îți semnalizezi intenția, să te asiguri că poți face asta fără să pui în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vechea practică nu mai este valabilă conform ultimelor modificări! Conduceți prudent!”, potrivit Poliției Române.

Regula a fost explicată și de polițistul Marian Godină, care a vorbit despre asta cu mult timp înainte de a se modifica Codul Rutier.

„Cel care schimbă direcția de mers trebuie să se asigure. După cum se vede clar în poză, autoturismul portocaliu e cel care îşi schimbă direcția, pentru a părăsi giratoriul fiind nevoit  să treacă de pe banda 2 pe banda 1. Direcția de deplasare într-un sens giratoriu este un cerc, deci de fiecare dată când ieşi din giratoriu, părăseşti cercul, adică schimbi direcția de mers şi trebuie să te asiguri.

În cazul unei tamponări, dacă nu se va încheia un formular de constatare amiabilă, conducătorul autoturismului portocaliu va fi sancționat conform articolului 54 alin. 1 din OUG 195/02R, cu amendă de la 4 la 5 puncte amendă şi cu 3 puncte de penalizare”, potrivit acestuia.

Noile modificări din Codul Rutier

Modificările regulamentului de aplicare a Codului Rutier au intrat în vigoare încă din 17 februarie anul trecut, ceea ce înseamnă că șoferii trebuie să le respecte atunci când se află în circulație. Printre cele mai importante modificări aduse în Cod Rutier  sunt definirea intersecției cu sens giratoriuși posibilitatea retragerii permisului de conducere.

Astfel, „intersecția cu sens giratoriu este definită ca intersecția dirijată, semnalizată ca atare, prevăzută cu una sau mai multe benzi de circulație, în care circulația se desfășoară într-o singură direcție în jurul unei zone centrale”.