Se apropie 15 martie, Ziua Națională a Ungariei. Secuii din România vor autonomie teritorială

Se apropie 15 martie, Ziua Națională a Ungariei. Secuii din România vor autonomie teritorialăsursa: Arhiva EVZ

Consiliul Național Secuiesc care s-a întrunit la Târgu Mureș, solicită Parlamentului României și Guvernului, să recunoască Ținutul Secuiesc și drepturile acestei minorități.

Secuii din România vor autonomie teritorială, iar pentru acest lucru au formulat o petiție oficială care a fost adresată celor două instituții de la București.

”Azi, 10 martie 2023, noi, secuii adunaţi în Târgu Mureş şi cei care se solidarizează cu noi în ţară şi în străinătate, urmând calea legii şi a democraţiei, declarăm din nou în unanimitate: solicităm autonomie teritorială Ţinutului Secuiesc! Mesajul Zilei Libertăţii Secuieşti: aceasta nu este doar ziua comemorării martirilor, dar este şi ziua revendicărilor privind drepturile noastre legitime”, se arată în documentul care a fost redactat cu ocazia acestei ședințe festive.

Secuii vor autodeterminare

Reprezentanții secuilor mai susțin că doresc declararea Ținutului Secuiesc, drept zonă autonomă, unde autodeterminarea să fie un concept care să fie aplicat în integralitatea sa, inclusiv cu anumite prerogative de drept public.

”Acest lucru este şi în interesul României. Regiunea autonomă dispune de organe de conducere democratic alese, situate între stat şi colectivitate, exercită competenţele autoadministrării, respectiv dispune de anumite competenţe publice delegate de stat”, se mai arată în petiția secuilor adanați la Târgu Mureș.

Vor doar pace și bună înțelegere

Secuii mai cer să fie lăsați să adopte propriile simboluri, precum sunt steagurile.

De remarcat că pe data de 23 februarie 2023, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că steagul secuiesc nu poate fi și steagul orașului Sfântul Gheorghe, drept urmare decizia consiliului local, prin care s-a statuat acest lucru, a fost anulată.

Judecătorii au constatat caracterul mono etnic al acestui steag, care nu conține și un simbol al comunității românești.

Acum, secuii susțin că vor doar pace și bună înțelegere cu populația românească.

”Noi toţi suntem devotaţi păcii şi siguranţei mondiale în spiritul în care aceste valori sunt prezente în mai multe documente ale Consiliului Europei. Astfel Hotărârea 1334/2003 recomandă sistemul de instituţii al autonomiei teritoriale pentru a preveni conflictele interne respectiv pentru ameliorarea lor. În cei treizeci de ani de la aderare, România nu a îndeplinit acest angajament, iar autorităţile refuză dialogul”, mai susțin secuii, informează ziare.com.