Istoricul Florian Bichir a fost invitat de moderatorul Dan Andronic să explice „gesturile provocatoare” ale ungurilor, care i-au întărâtat pe români în contextul fierbintelui an 1989 și imediat după.

„Planul românesc prevedea intervenții în fiecare comună. Replica românească, după ce ne-am păcălit la Timișoara, la Târgu Mureș a fost beton. În 1989, dincolo de Revoluție, când au venit ungurii cu acțiunea asta pe care am zdrobit-o, pe zona de intelligence strict local -viitorul SRI-, armata a fost pregătită. Maghiarii au instigat exact pe planul de la Timișoara, au dorit să tragă armata în civili. Provocările au fost făcute de 400 de persoane de origine maghiară. În decembrie ’89 a început transhumanța asta”, a explicat istoricul Florian Bichir făcând referire la cartea sa.

„De fapt era un plan, cum arată cartea ta, pe lângă ăia 400 mai era nevoie de 4.000”, a opinat moderatorul emisiunii. „Toată rețeaua era în conservare, s-a făcut Restaurația de catifea. Brucan m-a turnat la Iliescu ca să mă schimbe din funcția de comandant militar al Palatului Victoria. Toată lumea și-a conservat poziția, binele său imediat. Nu întâmplător au venit minerii. Erau pregătiți din timp ce funcții și cum să ocupe. Iliescu a pus în fruntea statului agenți străini, cu său fără știința lui. România trebuia să rămână în sfera Moscovei. Au fost instilați pe obiective cu misiuni exacte. Credeți că din Transilvania s-au retras cei din rețea?”

„La Târgu Mureș nu a fost mână sovietică, a fost strict maghiar”, a nuanțat profesorul Bichir. Dacă nu ar fi fost arondată Moscovei, România se rupea, a punctat Dan Andronic.

Ediția completă a emisiunii poate fi vizionată la acest aici.