Nicolae Robu, fostul primar al Timișoarei, urmărit penal într-un nou dosar deschis de DNA. Este cercetat pentru fapte de corupție

Nicolae Robu, fostul primar al Timișoarei, urmărit penal într-un nou dosar deschis de DNA. Este cercetat pentru fapte de corupțieSursa foto: Facebook

Nicolae Robu, fostul primar al Timișoarei, este cercetat penal într-un nou dosar. Acesta a fost audiat vineri dimineață, 10 martie, la Direcția Națională Anticorupție (DNA) Timișoara, fiind vorba despre fapte de corupție.

Robu ar fi avut implicații într-o afacere imobiliară din Timișoara. Mai exact, este vorba despre un bloc de locuințe, ce a fost autorizat inițial pentru două duplexuri, dar care a ajuns într-un final să aibă doar apartamente.

Fostul edil a ajuns la sediul DNA în jurul orei 09.00, fiind vizat de fapte de corupție împreună cu mai mulți subordonați din primărie.

Procurorii anticorupție au fost sesizați încă din 2018 despre neregulile făcute

Totul a început în anul 2018, atunci când un timișorean a constatat că noua construcție de lângă casa sa de pe Strada Muncitorilor din cartierul Fratelia, care ar fi trebuit să fie un duplex cu două unități locative și două SAD-uri” s-a transformat de fapt, într-o clădire cu opt apartamente. Numai că, atunci când a chestionat responsabilii de la primărie, nimeni nu a vrut să-i dea vreo explicație.

Prin urmare, acesta împreună cu o vecină au mers în instanță, acolo unde au obținut anularea autorizației de construire. Ulterior, a fost sesizată și DNA Timișoara, care a început acțiunea abia la finalul anului 2022.

Fostul primar al Municipiului nu a dat prea multe explicații însă, fiind rezervat în declarații la sediul DNA. Autorizația de construcție ilegală a fost contrasemnată de Nicolae Robu, ca primar, împreună cu semnăturile de la arhitectul șef, de la Urbansim, de la secretarul primăriei și de la alți angajați cu atribuții în acest sens.

Șase persoane sunt cercetate în dosar

Prin urmare, procurorul DNA responsabil de caz a dispus efectuarea urmăririi penale față de șase suspecți, oamenii care și-au pus semnătura pe autorizația de construire care s-a dovedit a fi ilegală.

Astfel, persoanele care au primit calitatea de suspecți sunt fostul primar Nicolae Robu, arhitectul-șef Sorin Ciurariu, acum în aceeași funcție la Primăria Arad, Simona Drăgoi, atunci secretar general interimar al primăriei, Gabriela Borcsi, atunci șef Serviciu Autorizări și Certificări în cadrul Direcției Generale de Urbanism și Lucreția Croitoru, consilier la Urbanism în 2018.

Cel de-al șaselea suspect este arhitectul Miron Șuteu, cel care a întocmit documentația tehnică în vederea obținerii autorizației de construire, potrivit renasterea.ro.