Lupta pe tema ambiției obiectivelor periclitează legea UE a eficienței energetice

Lupta pe tema ambiției obiectivelor periclitează legea UE a eficienței energetice Energie. Sursa foto: Arhiva EVZ

O bătălie a voințelor pe tema ambiției obiectivelor prevăzute de o nouă lege menită a ameliora eficiența energetică în Europa riscă să întârzie un acord în privința legii, înaintea unei noi runde de negocieri de joi.

Negociatorii Comisiei Europene (CE), Parlamentului European (PE) și statelor UE se vor întâlni joi la ora 14:00 pentru o discuție cu final necunoscut pe marginea legii; formatul e cunoscut drept „trialog”.

Dar chiar dacă unii speră că negociatorii vor ajunge la un compromis, întâlnirea s-ar putea termina fără un acord în lipsa unui progres privind principala țintă de economisire a energiei.

„Acel trialog e condamnat să eșueze”, a declarat un diplomat UE pentru Euractiv în urma unei ședințe de miercuri a ambasadorilor statelor UE (COREPER) și a divergențelor dintre țările lor pe tema ambiției obiectivului.

Ne puteți urmări și pe Google News

CE propusese inițial stabilirea țintei de economisire a energiei pentru 2030 la 9%. Însă datorită războiului din Ucraina și a crizei energetice a actualizat-o la 13%.

Între timp, PE a convenit să susțină un obiectiv de 14,5%

Țările UE sunt dezbinate în această privință. După ședința COREPER un diplomat UE a declarat pentru Euractiv că 10 state vor menținerea țintei la 9%. Acestea sunt Polonia, România, Slovenia, Bulgaria, Irlanda, Finlanda, Spania, Luxemburg, Ungaria și Malta.

Alte 10 sunt flexibile în privința obiectivului, și anume Franța, Italia, Portugalia, Grecia, Slovacia, Letonia, Lituania, Cehia, Olanda și Belgia.

Ținta de 13% e susținută de Germania, Danemarca, Austria, Estonia, Croația și Cipru, conform sursei.

Un alt diplomat UE a confirmat că Polonia e împotriva unei ținte mai ambițioase, iar Austria, Danemarca, Germania și Estonia vor o țintă mai ambițioasă.

 „Prea puține sunt pregătite să înainteze”

Fazele finale ale negocierii scot la lumină faptul că cele mai multe state UE susțin în teorie economisirea energiei, dar nu și în practică, a declarat Arianna Vitali de la The Coalition for Energy Savings.

„Prea puține sunt pregătite să înainteze spre ambiția REPowerEU 13%” [exprimarea improprie îi aparține persoanei citate - n.trad.], a declarat ea pentru Euractiv.

„Pentru a se asigura [că - n.trad.] beneficiile eficienței energetice se vor materializa pentru cetățeni și firme, ambiția și potențialul de implementare trebuie să meargă mână în mână”, a adăugat ea.

Pe de altă parte, PE se ține dârz pe poziție

„Suntem pregătiți să cădem la înțelegere cu consiliul [cel ministerial - n.trad.]. Dar acest lucru necesită ca ei [Consiliul UE - n.trad.] să avanseze considerabil în ce privește nivelul ambiției țintelor de eficiență energetică, spre beneficiul climei, cetățenilor și securității noastre comune”, a declarat pentru Euractiv negociatorul șef al PE, Niels Fuglsang.

Negocierea legii a avansat lent, iar în decembrie au fost spulberate speranțele realizării unui acord în 2022.

La acea dată o sursă din PE a declarat pentru Euractiv că negociatorii trecuseră de jumătatea drumului, ajungând la un consens în privința unui „volum substanțial de articole”, dar a precizat că totul se reduce în definitiv la principalele chestiuni politice.

Negociatorii se vor întâlni mâine pentru a discuta legea și poate vor ajunge la un acord. Conform unui diplomat UE, ar putea avea loc și unele discuții bilaterale cu anumite state UE încă sceptice în privința ridicării țintei generale, în speranța că se va ajunge la o înțelegere.

sursa: RADOR / EURACTIV