Vin vremuri grele din toamnă. Românii vor rămâne cu mai puțini bani

Vin vremuri grele din toamnă. Românii vor rămâne cu mai puțini bani Sursa foto: Arhiva EVZ

România. Pe baza raportului publicat de INS privind tendințele economice pentru perioada iulie-septembrie, analiștii economici estimează că în viitorul apropiat ne vom confrunta cu noi majorări de  prețuri pentru servicii, comerț, construcții, alimente și industria prelucrătoare.

Tendințele economice pentru iulie-septembrie. Ne așteaptă prețuri mai mari din această toamnă

Managerii din industria prelucrătoare estimează o perioadă de stabilitate a volumului de producție, cu un sold conjunctural de +3%. Aceeași relativitate se regăsește și oarecum și în privința numărului de salariați, doar că procentul soldulului conjunctural este de 1%.

În privința produselor industriale, experții sunt de părere că urmează o creștere moderată de prețuri în următoarele trei luni. Dovadă și soldul conjunctural de +14%. Datele au fost construite pe baza anchetei de conjunctură din luna iulie 2024.

Drum în construcții

Drum în construcții. Sursa foto: Stefan Schweihofer/ Pixabay

În următoarele trei luni este preconizată o creștere a activității economice

Astfel, pe fondul estimărilor din luna a VII-a/2024, în sectorul construcțiilor se va consemna în următoarele trei luni o creștere a volumului de producție, precum și o majorare moderată a salariaților, cu un sold conjunctural de 17 respectiv 7%.

Ne puteți urmări și pe Google News

Referitor la prețurile lucrărilor de construcții, analiștii estimează o majorare a soldului conjunctural cu 25%, iar în privina comerțului cu amănuntul, pe acest sector, în următoarele trei luni este preconizată o creștere a activității economice.

Prețuri mai mari în constructii

Constructii. Sursa foto: Pixabay

Prețuri mai mari în vânzarea cu amănuntul

O creștere moderată de prețuri se va înregistra și în privința volumului comenzilor adresate de unitățile comerciale furnizorilor de mărfuri, în acest sens se preconizează un sold conjunctural de +15%. Principalii jucători din piața muncii estimează pentru următoarele trei luni o ușoară creștere a numărului de angajați, soldul conjunctural estimat este de +11%.

Creșteri de prețuri sunt preconizate și pe sectorul de vânzare cu amănuntul, sold conjunctural +28%. Potrivit raportului INS, cererea de servicii va crește de asemenea, în următoarele trei luni, până la un sold conjunctural de +7%.

O creștere moderată este prognozată și în privința prețurilor de facturare pentru servicii. Managerii estimează o majorare pe acest sector până la un sold conjunctural +14%.