VIDEO. Mafia matematicienilor chinezi. Adrian Diaconu dezvăluie cum talentele academice sunt controlate

VIDEO. Mafia matematicienilor chinezi. Adrian Diaconu dezvăluie cum talentele academice sunt controlate

Astăzi, 30 iulie, a avut loc prima ediție a podcastului „Esențial”, difuzat pe canalul de YouTube „Hai România!”. Invitatul special a fost Adrian Diaconu, profesor universitar la Universitatea din Minnesota. Emisiunea a fost moderată de Sorin Andreiana, redactor-șef al Revistei Capital. În cadrul discuției, cei doi au abordat diverse subiecte, axându-se în principal pe tema inteligenței artificiale și cum aceasta afectează tinerii de astăzi.

Pentru început, Adrian Diaconu este matematician, profesor universitar în Statele Unite ale Americii. Universitatea Minnesota se află în top 20 în lume în ceea ce privește matematica. El este una dintre persoanele care pot aborda acest subiect interesant, și anume „Occident versus China” în ceea ce privește modul cum cele două puteri se „bat” pe materia cenușie. Adrian Diaconu, locuind și mai ales predând în SUA, are o imagine clară în acest sens, iar în cadrul podcastului, el a oferit mai multe detalii.

Matematicienii din China controlează tot

„Am contact cu foarte mulți matematicieni chinezi în America. Am scris și un articol împreună cu un matematician chinez foarte important. Ca să scriem articolul și ca să colaborăm mai bine, l-am invitat la mine acasă. I-am văzut modul cum muncește și cum gândește. Adică le dai orez și două bucăți de carne și funcționează nouă ore în continuu. Eu nu aș putea să fac așa ceva” își amintește Adrian Diaconu.

Acesta menționează faptul că a vrut chiar să-l aducă la Universitatea din Minnesota pe acest matematician din China. A vorbit cu chinezii din departament deoarece credea că ei îl vor susține cel mai mult. Cei din urmă au fost de acord cu propunerea lui Adrian Diaconu, și astfel matematicianul chinez a venit la interviu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Însă, partea interesantă este următoarea. „A venit la interviu, într-o zi de vineri, cred că era 2005. Luni, s-au întors lucrurile. Nu a mai existat niciun interviu” a menționat Adrian Diaconu. Poate vă întrebați ce s-a întâmplat? Ei bine: „El a primit un email. La momentul acela mi-am dat și eu seama cum merg lucrurile. Există niște matematicieni destul de importanți în China, care controlează tot. Astfel a primit un email, ori duminică, ori luni, în care a fost chemat să vină instantaneu în Boston și să stea de vorbă.”

„Este vorba despre o mafie”

Adrian Diaconu menționează că tânărul chinez a fost obligat să se întoarcă în China. „Există doi oameni foarte puternici, dar care se urăsc. Este el, Shing-Tung Yau și încă unul, tot chinez. Ei doi sunt polii de putere. Ei au institute făcute. Shing Tung-Yau are vro 6-7 institute ale lui în China. Ei spun oamenilor din SUA, matematicieni, profesori, ce trebuie să facă. Anumiți oameni trebuie întorși. Este într-un fel o mafie.”

Astfel, cei talentați sunt forțați să plece în China. Chiar dacă unii dintre ei rămân în SUA, restul sunt obligați să se întoarcă în țara natală.

Întreaga ediție a podcastului „Esențial” de luni, 30 iulie, poate fi urmărită aici.

Revista presei