Viața la bloc. Noi reguli emise de UE. Va fi obligatoriu și în România

Viața la bloc. Noi reguli emise de UE. Va fi obligatoriu și în România Clădiri România. Sursă foto: freepik

Viața la bloc în România va fi influențată de noi reguli emise de Uniunea Europeană, care vor deveni obligatorii. Aceste reglementări vizează îmbunătățirea eficienței energetice, reducerea consumului de resurse și creșterea confortului locatarilor.

Viața la bloc. Noi reguli emise de UE

Uniunea Europeană a decis ca toate clădirile noi să aibă emisii zero până în 2030. Aceasta este conform Directivei revizuite privind performanța energetică a clădirilor (EPBD). Directiva a fost adoptată în aprilie de Consiliul European. Noile reguli vizează reducerea consumului de energie și a emisiilor de la clădiri. Aceste reguli vor avea un impact semnificativ asupra vieții la bloc. Clădirile noi vor trebui să îndeplinească standarde stricte de eficiență energetică. Acest lucru va contribui la combaterea schimbărilor climatice și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Viața la bloc va fi influențată semnificativ de aceste reguli

Clădirile sunt o sursă importantă de emisii globale de gaze cu efect de seră (GES). Potrivit Comisiei Europene, clădirile sunt responsabile pentru 40% din energia consumată în UE. Clădirile sunt, de asemenea, responsabile pentru 36% din emisiile de GES legate de energie. Blocurile de locuințe noi vor trebui să fie proiectate pentru a avea emisii zero. Viața la bloc va implica un consum mai mic de energie și utilizarea surselor regenerabile pentru încălzire, răcire și apă caldă.

Prevederile Directivei includ cerințe specifice. Toate clădirile rezidențiale și nerezidențiale noi trebuie să aibă emisii zero de la combustibilii fosili până în 2030. Clădirile publice trebuie să atingă această etapă până în 2028. Modul în care se construiesc și se utilizează clădirile de bloc va fi transformat. Se vor necesita instalații eficiente din punct de vedere energetic. De asemenea, clădirile trebuie să fie pregătite pentru energie solară. Acest lucru include capacitatea de a găzdui instalații fotovoltaice sau solare termice pe acoperiș. Viața la bloc va deveni astfel mai sustenabilă și mai prietenoasă cu mediul.

Regulile actualizate impun, de asemenea, măsuri pentru eliminarea treptată a combustibililor fosili în încălzirea și răcirea clădirilor. Statele membre trebuie să ia măsuri pentru a elimina centralele alimentate cu combustibili fosili până în 2040, cu obiectivul ca până în 2050 stocul de clădiri al UE să fie format din clădiri cu zero emisii, potrivit ESGToday.

Clădiri România

Clădiri România. Sursă foto: unsplash

Reguli noi și pentru clădirile nerezidențiale

Pentru clădirile nerezidențiale, directiva introduce standarde minime de performanță energetică, asigurându-se că aceste clădiri nu depășesc cantitatea maximă specificată de energie primară sau finală pe care o pot folosi pe metru pătrat anual. În ceea ce privește standardele minime de performanță energetică (MEPS) pentru clădirile nerezidențiale, s-a stabilit ca, până în 2030, 16% din clădirile cu cele mai slabe performanțe să atingă aceste standarde, iar până în 2033, procentul să crească la 26%.

În ceea ce privește obiectivul de renovare a clădirilor rezidențiale, statele membre se vor asigura că parcul imobiliar rezidențial va reduce consumul mediu de energie cu 16% până în 2030 și cu o valoare cuprinsă între 20% și 22% până în 2035.

Viața la bloc. Ce clădiri pot fi scutite de aceste reguli

Totodată, în urma renovării clădirilor cu cele mai slabe performanțe, va trebui să se atingă o reducere a consumului de energie cu 55%.

Viața la bloc va fi influențată pozitiv de aceste măsuri, locuitorii beneficiind de locuințe mai eficiente energetic și de costuri reduse la utilități. Statele membre pot alege să scutească anumite clădiri de la aceste reguli, cum ar fi clădirile istorice, lăcașurile de cult sau clădirile deținute de forțele armate, asigurând astfel o abordare echilibrată și respectând patrimoniul cultural.

În eforturile de renovare, statele membre vor implementa măsuri de asistență tehnică și sprijin financiar, cu un accent deosebit pe gospodăriile vulnerabile. Aceasta va însemna că viața la bloc pentru mulți locatari va deveni mai accesibilă și mai confortabilă, prin reducerea consumului de energie și creșterea eficienței clădirilor.

De asemenea, noile reguli vor asigura instalarea de sisteme de energie solară în clădirile noi, clădirile publice și cele nerezidențiale existente care sunt renovate și necesită autorizație, contribuind la decarbonizarea sectorului construcțiilor.

Planurile naționale de renovare a clădirilor vor include o foaie de parcurs pentru retragerea treptată a centralelor pe combustibili fosili până în 2040, asigurând o tranziție către o infrastructură de mobilitate durabilă. Acest lucru va implica puncte de reîncărcare pentru mașinile electrice în sau lângă clădiri, precum și precablare sau conducte pentru a găzdui infrastructura viitoare necesară locurilor de parcare pentru biciclete.