Modificări la Codul Rutier. Situația în care șoferilor li se suspendă permisul auto pe un an

Modificări la Codul Rutier. Situația în care șoferilor li se suspendă permisul auto pe un an Poliția Rutieră. Sursa foto: Arhiva EVZ

Regulamentul de aplicare a Codului Rutier, adoptat în urmă cu câtva timp introduce o serie de reglementări în legătură cu cei care pot conduce o mașină pe teritoriul României. Una dintre aceste prevederi îi vizează pe cei care au obținut permisul de conducere într-o țară străină. Prin regulamentul de aplicare a Codului Rutier au fost clarificate o serie de reguli de circulație și s-au introdus noi atribuții pentru polițiști.

Regulamentul de aplicare a Codului Rutier prevede o serie de măsuri care vizează pe șoferii posesori de permise auto obținute într-o țară străină. Mai exact sunt stabilite condițiile în baza cărora se poate aplica interdicția de a conduce mașini pe teritoriul țării noastre pentru șoferii ce dețin permise de conducere străine.

În luna februarie, prin HG 130/2023, a fost completat regulamentul (HG 1.391/2006) cu prevederile necesare punerii în aplicare a interdicției de a conduce autovehicule pe teritoriul României pentru titularii permiselor de conducere eliberate de o autoritate străină.

În cazul posesorului unui permis auto eliberat de o autoritate străină, condamnat pentru abateri grave de la legislația rutieră, Codul Rutier permite impunerea interdicției de a mai conduce vehicule pe teritoriul României. Măsura poate fi luată pentru o perioadă de un an și intră în vigoare, a doua zi după ce hotărârea judecătorească rămâne definitivă. Procedura de aplicare a acestei reguli este stabilite prin regulamentul de aplicare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Interdicția se aplică în cazul unei condamnări definitive pentru o infracțiune care a avut loca în urma încălcării legislației rutiere.

Astfel, în cazul titularului unui permis de conducere eliberat de o autoritate străină, interdicția de a conduce autovehicule pe teritoriul României este stabilită de către șeful serviciului poliției rutiere pe a cărei rază de competență a fost constatată fapta. Acesta aplică măsura în baza unei hotărâri judecătorești definitive.

Procedura de impunere a interdicției de circulație

Dispoziția se emite la data la care șeful poliției rutiere a luat cunoștință de hotărârea judecătorească. Din perioada de un an se deduce intervalul de timp cuprins între momentul rămânerii definitive a hotărârii judecătorești și momentul emiterii dispoziției de interdicție de circulație, calculată pe zile pline. ziua în care începe executarea interdicției și cea în care încetează se includ în durata executării.

Șoferii sunt anunțați prin expedierea dispoziției la adresa de domiciliu, de reședință sau de rezidență din România.

„Permisul de conducere reținut, însoțit de dispoziția privind interdicția de a conduce autovehicule pe teritoriul României, se transmite de către serviciul poliției rutiere care a dispus interdicția la autoritatea străină care l-a eliberat, în termen de cel mult 5 zile lucrătoare de la emiterea dispoziției”, se arată în regulament.

În cazul în care șoferul nu are adresă de domiciliu, reședință sau rezidență în România, la documentele de mai sus se atașează o solicitare ca acesta să fie înștiințat cu privire la măsura dispusă împotriva sa, conform avocatnet.ro.