Joe Biden vrea taxe mai mari pentru americanii bogați. Republicanii se opun

Joe Biden vrea taxe mai mari pentru americanii bogați. Republicanii se opun sursa foto: facebook/joe biden

Președintele Joe Biden a propus noi taxe pentru pentru americanii bogați, care ar urma să finanțeze celebrul program Medicare, impus de Barak Obama, prin care toți americani trecuți de 65 de ani au acces la un pachet de asigurări medicale de bază.

În planul său de buget pentru anul 2023, Biden declară în mod deschis că cei bogați ar trebui să suporte o povară fiscală mai mare.

Proiectul de buget ar trasa o linie directă între aceste noi impozite și popularul program de asigurări de sănătate pentru persoanele cu vârsta peste 65 de ani, Biden cerându-le, în esență, celor care s-au descurcat cel mai bine în economie să subvenționeze restul populației.

Modificările sugerate de președintele SUA, pentru a obține mai mulți bani pentru programul Medicare, fac parte dintr-o propunere de buget mai completă care va fi prezentată joi, la Philadelphia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Biden vrea să crească rata de impozitare a Medicare de la 3,8%, la 5%, pentru veniturile care depășesc 400.000 de dolari pe an, inclusiv salariile și câștigurile realizate de pe piețele de capital.

Venituri mai mari cu peste 117 miliarde de dolari

Casa Albă nu a furnizat estimări specifice de reducere a costurilor odată cu propunerea de majorare a impozitelor pentru cei bogați, dar măsură ar crește probabil veniturile fiscale cu peste 117 miliarde de dolari pe o perioadă de 10 ani, potrivit estimărilor anterioare din februarie ale Tax Policy Center.

”Această creștere modestă a contribuțiilor la Medicare din partea celor cu cele mai mari venituri va ajuta la menținerea programului Medicare puternic pentru decenii de acum încolo”, a scris Biden, într-un editorial publicat, marți, în The New York Times.

Biden mai spune că programul Medicare trebuie să reprezinte o ”garanție solidă ca o stâncă pe care americanii s-au bazat că va fi acolo pentru ei atunci când se vor pensiona”.

Vrea reducerea deficitului fiscal cu 3.000 de miliarde de dolari

Președintele american a mai anunțat că prin măsurile fiscale pe care le va întreprinde, se urmărește reducerea deficitului, în următorii zece ani, cu 3.000 de miliarde de dolari.

Pentru prima dată, în SUA se vorbește despre alocații financiare pentru familiile sărace, prin care acestea să își poată duce copiii la grădiniță, și unde să primească o educație adecvată vârstei. Cu alte cuvinte, taxele aferente pentru un copil care va merge la grădiniță, foarte mari în prezent, vor fi suportate din bugetul federal.

Mai mult, Biden vrea să majoreze impozitele privind răscumpărarea acțiunilor de la unu la sută, la patru la sută. Prin asta, guvernul federal vrea să încurajeze investirea sumelor în companiile generatoare de profit.

Republicanii se opun ideilor lui Biden

Liderul minorității din Senat, Mitch McConnell, republican din Kentucky, a respins planul, declarând că agenda bugetară a lui Biden nu va trece la vot.

De exemplu, în prezent peste 65 de milioane de persoane depind de Medicare, la un cost pentru contribuabili de aproximativ 900 de miliarde de dolari în fiecare an.

Dacă nu se vor obține mai mulți banmi, oficialii federali avertizează că fără reduceri sau creșteri de taxe, fondul Medicare ar putea fi capabil să plătească doar 90% din cheltuielile aferent pentru fiecare pacient, până în 2028, scriu jurnaliștii de la abc7chicago.com.

De asemenea, aceste măsuri fiscale îl vor enerva la culme pe Donald Trump, care a redus taxele și impozitele pentru cei bogați, și care acum își dorește o noua nominalizare pentru funcția de președinte din partea Partidului Republican.