Schimbări în Codul de Procedură Penală. Cum vor fi audiați minorii
- Maria Pană
- 6 martie 2023, 18:14
Mai multe modificări făcute la Codul de Procedură Penală intră în vigoare din această săptămână, printre ele fiind și audierea minorilor.
Micuții vătămați în vârstă de până la 14 ani vor fi audiați ca în cazul martorilor cu aceeași vârstă, adică în prezența unuia dintre părinți, a tutorelui sau a persoanei ori a reprezentantului instituției căreia îi este încredințat minorul spre creștere și educare. În plus, la audieri va fi prezent și un psiholog.
Acest lucru este reglementat de legea 51/2023, care va intra în vigoare joi. Dacă audierea minorului vătămat sau martor va viza activitatea instituţiei căreia îi este încredinţat spre creştere şi educare, atunci instanţa sau organul de urmărire penală va trebui să dispună înlocuirea reprezentantului instituţiei cu reprezentantul autorității tutelare sau cu o rudă. Dar și cu un psiholog, stabiliți de organul judiciar.
Audierea minorilor. Consiliere psihologică pe toată durata procedurilor judiciare
Psihologul este cel care va oferi consiliere de specialitate minorului pe toată durata procedurilor judiciare. De altfel, în Parlament se află și un alt proiect de lege ce vizează modificarea nu doar a Codului de procedură penală, ci și a Codului Penal și care are raport favorabil la Camera Deputaților. Acesta stabilește că audierea persoanelor vătămate pentru care a fost stabilită existenţa unor nevoi specifice de protecţie se va face prin videoconferinţă sau alte mijloace tehnice de comunicare la locul unde beneficiază de măsura de protecţie a cazării temporare.
În plus, şedinţa de judecată va trebui declarată nepublică, din oficiu sau la solicitarea expresă a persoanei vătămate sau a procurorului. Mai exact tot procesul va fi nepublic dacă persoana vătămată este minoră şi este victima unor infracțiuni, precum relele tratamente aplicate minorului, violența în familie, hărțuirea, traficul de minori, violul, agresiunea, coruperea sau hărțuirea sexuală.
În același timp cu proiectul de mai sus a fost înregistrat și un al doilea, dar, spre deosebire de primul, acesta a fost respins la Senat, iar la Camera Deputaților nu primit încă raport.