Care este semnificaţia deciziei lui Erdoğan de organizare a alegerilor la 14 mai?

Care este semnificaţia deciziei lui Erdoğan de organizare a alegerilor la 14 mai? Sursa foto: Arhiva EVZ

În luna ianuarie, preşedintele Erdoğan anunţase că alegerile vor avea loc la 14 mai. După cutremurul secolului, numărul celor se gândeau că vor fi amânate pentru luna noiembrie era destul de mare.

În cadrul şedinţei de grup a partidului, miercuri, Erdoğan a pus punct dezbaterilor declarând că "la 14 mai, poporul va face ceea ce trebuie". 

Nu este o problemă de putere, este o problemă legată de Turcia

În articolul de ieri subliniam că Erdoğan nu a înregistrat o scădere a opţiunii de vot în sondajele de opinie realizate după cutremure. Erdoğan este liderul care tot timpul se află printre oameni. Le ascultă necazurile, ştie care le sunt nevoile şi crede că va câştiga la 14 mai. Chiar dacă are unele suspiciuni, ar fi putut cere ca alegerile să fie organizate la termen, adică la 18 iunie. Cei care îl însoţesc pe acest drum, ar trebuie să fie încrezători ca şi Erdoğan. Nu este vorba despre o problemă de partid sau de putere, este problemă legată de viitorul Turciei. Nu putem să lăsăm viitorul ţării noastre orgoliilor personale şi disputelor politice ale Mesei celor şase. Disputele, polemicile şi certurile Mesei celor şase au devenit o caracteristică a opoziţiei din Turcia. Iar propaganda negativă în privinţa cutremurelor şi ostilitatea faţă de stat manifestată de organizaţiile marginale de stânga se contabilizează tot la rubrica opoziţiei. Iar alegătorii văd acest lucru. În ciuda catastrofei secolului, poporul nu renunţă la susţinerea puterii. Pentru că nu are încredere în opoziţie. 

Turcia se reconstruieşte

Astăzi începe construcţia a 21 de mii de locuinţe în zonele calamitate. Statul pansează rănile cu mare viteză. În cadrul reînnoirii urbane, la Istanbul, planurile pentru 1 milion şi jumătate de locuinţe sunt pregătite. Se construiesc oraşe noi. La celebrarea a 100 de ani, Turcia se reconstruieşte. Ieşiţi pe stradă şi întrebaţi oamenii, nu veţi nicio persoană care să vă spună că "Masa celor şase va soluţiona problemele cu care se confruntă Turcia". Dar veţi întâlni milioane de oameni care să vă spună că "Dacă este cineva care va soluţiona problemele Turciei, acesta este Erdoğan". Tot timpul îi aduc în discuţie pe tinerii care votează pentru prima dată. "Dacă noi îi încurajăm, ne vor vota", spune opoziţia, dar eu cred că îi subestimează pe tineri, potrivit sabah.com.tr

Ne puteți urmări și pe Google News

Preferinţele politice ale alegătorilor din Turcia nu sunt determinate de reportajele realizate în Piaţa Bakırköy de şoarecii de bancomate. Au trecut 21 de ani şi încă nu aţi înţeles încă acest lucru.

 

(Traducerea Rador)