Moștenirea lui Biden: Alegerea sa de a se retrage îi va schimba locul în istorie?
- Bianca Pislaru
- 30 iulie 2024, 21:02
Președintele Biden a numit decizia sa de a renunța la cursa prezidențială din 2024 o alegere pe care a făcut-o „în apărarea democrației”. „Venerez această funcție, dar îmi iubesc țara mai mult”, a spus el în timpul unui scurt discurs din Biroul Oval.
Anunțul lui Biden conform căruia se va da la o parte pentru a-i permite vicepreședintelui Kamala Harris să conducă lista democraților a remodelat dramatic cursa prezidențială. Democrații s-au raliat în masă în spatele lui Harris. De asemenea, fostul președinte Donald Trump a trebuit să își reorienteze brusc propria campanie. Acesta trebuie acum să facă față unui nou adversar.
Moștenirea lui Biden
Decizia a schimbat, de asemenea, tonul conversației din jurul lui Biden însuși. Acesta a fost afectat timp de săptămâni de îngrijorări din partea propriului partid. Aceștia se temeau că nu are capacitatea de a susține o campanie câștigătoare împotriva lui Trump. Acum, președintele este lăudat de colegii săi democrați. După spusele fostului președinte Barack Obama, „Biden a pus interesele poporului american înaintea intereselor sale”.
Alegerea lui Biden de a „preda ștafeta” va fi, fără îndoială, o parte esențială a modului în care va fi amintită președinția sa. Dar modul în care va afecta moștenirea sa generală este o sursă de dezacord.
Deloc surprinzător, o mare parte din reacții au fost împărțite în funcție de partizanat. În ochii unor democrați, decizia lui Biden va fi considerată unul dintre cele mai altruiste acte ale unui președinte american. De asemenea, va servi drept o încheiere perfectă pentru cei peste 50 de ani pe care i-a dedicat servirii țării. Republicanii o văd ca pe dovada supremă a eșecului președinției sale.
Altruism sau egoism?
Unii comentatori politici susțin că cel mai important lucru pe care Biden l-a făcut pentru moștenirea sa a fost să se scutească de posibila indignare de a pierde în fața lui Trump în noiembrie. Astfel, permite „amenințării la adresa democrației”, despre care a petrecut atât de mult timp avertizând, să devină realitate. Experții de stânga spun, de asemenea, că Biden va fi acum amintit ca o „punte” către o generație mai tânără de lideri democrați. Acest lucru a fost exemplificat prin alegerea lui Harris pentru a-i succeda la vârful partidului.
Criticii conservatori ai lui Biden susțin că faptul că acesta a așteptat până atât de târziu în campanie pentru a se retrage. Potrivit acestora, decizia sa nu a fost legată de ceea ce este mai bine pentru țară sau pentru partidul său. De fapt, în cele din urmă, s-a împăcat cu realitatea că nu putea câștiga. Ei susțin, de asemenea, că publicul nu-l va ierta niciodată pentru că, în opinia lor, a ascuns națiunii amploarea declinului său fizic și mental. Acest lucru s-a întâmplat până când problemele nu au mai putut fi ignorate.
Istoricii tind să aibă o viziune mai lungă. Ei susțin că moștenirea unui președinte este definită în mare măsură de cât de mult din ceea ce a făcut acesta rămâne după ce a părăsit funcția. În ochii lor, locul lui Biden în istorie depinde în întregime de rezultatul alegerilor. Dacă Harris câștigă, ea va păstra intacte atât viziunea lui pentru America, cât și lunga listă de politici pe care le-a promulgat. Dacă Trump câștigă, va fi în măsură să șteargă o mare parte din ceea ce Biden a pus în mișcare în ultimii patru ani.
Păreri împărțite
Biden s-a cimentat în istorie ca un om care a pus întotdeauna țara mai presus de el însuși. „Iată moștenirea lui Joe Biden: a învins prima încercare autoritară a Americii. Iar când și-a dat seama că nu o poate face a doua oară, s-a îndepărtat pentru ca altcineva să o poată face. Acest lucru este suficient pentru a-l face ... cel mai mare președinte în viață al nostru” a spus Jonathan V. Last.
Biden a rezistat mult prea mult pentru a primi credit ca fiind un om altruist. „El primește doar jumătate din credit pentru că sincronizarea sa a înrăutățit șansele partidului său de a recuceri Casa Albă. Publicul a văzut declinul său cognitiv cu ani în urmă. Dar el și-a pus propriul ego și sentimentul de moștenire înaintea a ceea ce partidul avea nevoie. Mai exact, un scrutin primar lung pentru a alege un succesor adecvat” a declarat Christian Schneider de la National Review.
Cel puțin, Biden a evitat cel mai rău scenariu pentru moștenirea sa „Dacă Biden ar fi rămas în cursă și ar fi pierdut, el nu ar mai fi putut pretinde victoria în bătălia pe care a declarat-o în numele sufletului Americii. Acum, sufletul Americii are o șansă de luptă” a spus E.J. Dionne Jr. de la Washington Post
O filă în istoria Americii
Biden va fi amintit ca omul care a deschis calea pentru o nouă generație de lideri. „Biden a intrat în istorie alegând-o pe Harris drept contracandidata sa și și-a asigurat moștenirea în istorie susținând-o imediat” a spus Joan Walsh de la The Nation
Părerea istoriei despre decizia lui Biden depinde de cine câștigă în noiembrie. „Rezultatele alegerilor vor determina moștenirea lui Biden. El va intra în istorie fie ca un președinte care și-a sacrificat ambiția personală pentru interesele partidului și ale publicului, fie ca un președinte a cărui reticență în a permite o tranziție a conducerii a împiedicat partidul său să desfășoare cea mai puternică campanie posibilă pentru Casa Albă” a explicat Meena Bose, istoric prezidențial, pentru New York Times
Nu este nimic eroic în a renunța atunci când este evident că eșecul era inevitabil. „Majoritatea americanilor nu doreau ca Biden să candideze din nou și nu credeau că ar putea face față funcției. Pentru aproape întreaga sa președinție, ratingul de aprobare al lui Biden a fost sub nivelul mării. Dă-i credit lui Biden pentru că a cedat în fața inevitabilului. Dar omul nu este George Washington, și este o prostie să pretinzi contrariul” a spus Jeff Jacoby, Boston Globe
Dându-se la o parte, Biden a dat moștenirii sale politice o șansă de a continua. „Istoricii judecă marii președinți în funcție de faptul dacă idealurile, politicile și programele lor rezistă. Verdictul dacă Biden a fost un mare președinte va începe să fie scris a doua zi după alegerile din 5 noiembrie” a spus Bruce Wolpe, politolog la Universitatea din Sydney, conform Yahoo News .