O intervenție chirurgicală cranio-cerebrală a fost făcută în urmă cu 3.500 de ani. Descoperire uimitoare

O intervenție chirurgicală cranio-cerebrală a fost făcută în urmă cu 3.500 de ani. Descoperire uimitoareoperatie / Sursa foto Arhiva EVZ

Oamenii de știință din Israel şi Statele Unite au descoperit dovezi că o intervenție chirurgicală cranio-cerebrală a fost făcută în urmă cu mii de ani în urmă. Concluziile trase de cercetători sunt foarte clare.

Cercetătorii din Israel și din Statele Unite au publicat recent un studiu în legătură cu o intervenție chirurgicală cranio-cerebrală care a fost făcută în urmă cu 3.500 de ani în urmă. Oamenii de știință au examinat scheletele a doi frați care au fost îngropaţi sub podeaua unei structuri din perioada târzie a Epocii de Bronz (aproximativ 1550 - 1450 î.e.n.). Cei doi au stat îngropați mii de ani sub pământul din Meghiddo, nordul Israelului.

În timpul analizelor cercetătorii au descoperit că cei doi frați sufereau de tulburări de dezvoltare. Ulterior, ei au constat că a fost făcută o remodelare osoasă de amploare care este în concordanţă cu o boală infecţioasă cronică prezentă la ambii frați. Oamenii de știință au făcut mai multe cercetări asupra scheletelor și au observat că unuia dintre frați i-a fost îndepărtată o secțiune mare din osul frontal în timpul unei trepanații. Este vorba de o intervenţie ce presupunea realizarea unei deschideri în cutia craniană.

Unul dintre frați a murit în timpul intervenției chirurgicale

Fratele căruia i-a fost îndepărtată o mare parte din osul frontal nu a supraviețuit operației. Cercetătorii au spus că el a murit la scurt timp după intervenție. Este important de precizat că acest tip de intervenții chirurgicale nu erau foarte întâlnite în acea zonă, lucru care indică că numai anumite persoane puteau beneficia de o astfel de procedură. Oamenii de știință au explicat că severitatea leziunilor patologice de care suferea tânărul arată că trepanația a fost realizată pentru a ameliora starea lui de sănătate.

În plus, cei doi frați au fost înmormântați alături de obiecte de ceramică și alte bunuri de valoare. Acest lucru demonstrează că ei erau membrii de rang înalt al societății. Echipa de savanți care a analizat scheletele a fost formată din cercetători de la Universitatea Brown (SUA), Universitatea de Stat din New York, Institutul pentru Cercetări Arheologice Albright din Ierusalim şi de la Universitatea din Haifa din nordul Israelului, potrivit Agerpres.

Ne puteți urmări și pe Google News