Guvernul a schimbat o regulă importantă de circulație. Șoferii trebuie să se pună la curent cu noile modificări la Codul Rutier
- Ionel Sclavone
- 21 februarie 2023, 16:30
Autoritățile clarifică reglementările de circulație în intersecțiile prevăzute cu sens giratoriu. O astfel de măsură era necesară dat fiind interpretările diferite în cazul accidentelor rutiere provocate în astfel de intersecții. În acest sens, Zilele trecute Guvernul a adoptat o hotărâre prin care sunt aduse o serie de modiicări legislației rutiere.
Guvernul a adoptat un act normativ, zilele trecute, prin care modifică Codul Rutier, în sensul clarificării anumitor aspecte legate de circulația în sens giratoriu. Aceste clarificări erau necesare pentru că exista o interpretare diferită în cazul accidentelor auto din astfel de intersecții.
Modificările propuse vizează definirea intersecției cu sens giratoriu și stabilirea regulilor de circulație aplicabile în cazul acestora.
Regulamentul de aplicare a Codului rutier a fost modificat prin HG 130/2023, adoptată în 17 februarie.
Aceste schimbări au fost motivate de autori „având în vedere dificultățile de ordin practic generate ca urmare a interpretării neunitare a dispozițiilor legale privind circulația în sensul giratoriu, dar și pentru o mai bună precizie legislativă, se impune definirea noțiunii de intersecție cu sens giratoriu, precum și stabilirea regulilor de circulație aplicabile”.
Cum se va circula în sensul giratoriu
În prezent, sensul giratoriu este definit drept o intersecție dirijată, semnalizată ca atare, prevăzută cu una sau mai multe benzi, în care circulația se desfășoară într-o singură direcție în jurul unei zone centrale. În astfel de intersecții, conducătorii de vehicule trebuie să respecte regulile privind circulația pe benzi și au obligația să semnalizeze din timp părăsirea intersecției și să se asigure că o pot face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic.
„În cazul intersecțiilor cu sens giratoriu, conducătorii de vehicule trebuie să respecte regulile privind circulația pe benzi, având obligația să semnalizeze din timp părăsirea intersecției și să se asigure că o pot face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic”, prevede hotărârea de guvern adoptată.
Astfel, un șofer care execută o manevra de schimbare a direcției de mers, de ieșire dintr-un rând de vehicule staționate sau de intrare într-un asemenea rând, de trecere pe o altă bandă de circulație sau de virare spre dreapta ori spre stânga sau care urmează să efectueze o întoarcere ori să meargă cu spatele este obligat să semnalizeze din timp și să se asigure că o poate face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic. El trebuie să semnalizeze schimbarea direcției de mers pe întreaga durată a acestei manevre, conform avocatnet.ro.