Cercetătorii au descoperit cum cafeaua decofeinizată poate reduce simptomele de sevraj
- Dosofteea Lainici
- 16 februarie 2023, 19:41
Consumul de cafea decofeinizată poate reduce temporar simptomele sevrajului de cofeină. Aceasta este concluzia unui nou studiu realizat de cercetători din Australia, care notează că aproximativ 90% dintre adulți beau cafea zilnic. Simptomele sevrajului de cofeină includ dureri de cap, oboseală și iritabilitate. Descoperirile ar putea deschide calea pentru noi tratamente și pentru dependențe de droguri.
Lucrarea a fost condusă de psihologul Dr. Llew Mills de la Universitatea din Sydney. „O ceașcă de cafea decofeinizată are puterea de a reduce foarte mult simptomele de sevraj atunci când persoana care o bea nu știe că este decofeinizată.”
Sevrajul resimțit de subiecți
În studiul lor, dr. Mills și colegii săi au decis să facă teste pe 61 de băutori de cafea – fiecare dintre aceștia consumând cel puțin trei căni de cafea pe zi – și i-au pus să nu bea cafea timp de 24 de ore. Subiecții au fost împărțiți în trei grupuri. „Ceea ce a fost interesant în acest nou studiu este că simptomele de sevraj s-au redus, chiar și atunci când oamenii știau că primesc cafea decofeinizată.”
Acest tip de reacție este ceea ce oamenii de știință numesc un efect placebo. Înainte de a primi băuturile, participanții au fost rugați să evalueze cât de mult s-ar aștepta ca diferite băuturi să le reducă simptomele de sevraj. În mod previzibil, subiecții au spus că se așteptau ca cea mai mare scădere să vină din consumul de cafea cu cofeină.
Cercetătorii cred că efectul placebo observat în studiu este determinat de un efect de reducere a sevrajului condiționat. După cum explică dr. Mills, „creșterea vigilenței și a energiei” pe care o resimt băutorii obișnuiți de cafea atunci când își beau ceașca zilnică de cafea înseamnă doar o scădere a cofeinei.
Dezvoltarea unor noi tratamente
Dr Mills a avertizat că efectul placebo observat în studiu este de așteptat să fie de scurtă durată, ceea ce înseamnă că o cafea decofeinizată nu va reduce sevrajul. Cu toate acestea, „o ceașcă de cafeină ar putea ajuta pe cineva care încearcă să-și reducă aportul de cofeină să scape temporar de acea poftă și să-l ajute să trăiască fără cofeină”.
Dr Mills a concluzionat: „Acest studiu arată că factorii cognitivi au un efect mare asupra modului în care experimentați simptomele de sevraj. Am făcut acest studiu pentru a modela unele dintre procesele implicate față de orice medicament. Ceea ce am descoperit este promițător pentru dezvoltarea de noi tratamente pentru dependență care să integreze efectele placebo”, potrivit Express.co.uk.