Politolog rus despre Volodimir Zelenski și Vladimir Putin: „Doi lideri total incompatibili”

Politolog rus despre Volodimir Zelenski și Vladimir Putin: „Doi lideri total incompatibili” Vladimir Putin și Volodimir Zelenski.Sursa foto: Arhiva EVZ

Politologii spun că Vladimir Putin l-a subestimat pe Volodimir Zelenski și că aceștia nu vor ajunge niciodată la un acord, deoarece sunt imcompatibili. În timp ce popularitatea liderului ucrainean este în continuă creștere, imaginea președintelui rus a avut mult de suferit.

În timp de Volodimir Zelenski a deveni simbolul luptei pentru țară și este extrem de apreciat în Occident, imaginea lui Vladimir Putin a avut extrem de mult de suferit în ultimul an. Nu s-a apropiat de zona de război, nu a participat la înmormântarea niciunui soldat, a fost izolat de Occident și este urât de o lume întreagă. Imaginea sa de om puternic s-a năruit, iar acum liderul de la Kremlin este văzut mai mult ca „un nebun avid de putere“, relatează AFP.

„Este evident că acestea sunt două tipuri fundamental diferite de lideri. Unul modern, tânăr, informal, orientat spre dezvoltare. Celălalt închis, arhaic, autoritar, cu complexe şi idei nebuneşti.

Ambii s-au născut în aceeaşi ţară: URSS. Dar diferenţa de vârstă de 25 de ani marchează ruptura dintre două abordări ale lumii. Pentru Putin, este o căutare a puterii nuanţată de revanşism nostalgic. Pentru Zelenski, reprezintă deschidere către Occident şi modernitate. Această opoziţie de principiu a devenit acum cea a armelor, într-o luptă gen David contra Goliat“, a declarat politologul rus Andreï Kolesnikov, potrivit sursei citate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Putin l-a subestimat pe Zelenski

În momentul în care a devenit președintele Ucrainei, în 2019, Volodimit Zelenski nu avea experiență politică. A știut însă să își contruiască imaginea folosind rețelele de socializare. Pe tot parcursul războiului a transmis zilnic mesaje video poporului ucrainean și a ridicat moralul trupelor aflate pe front.

Politologul ucrainean Anatoli Oktisiuk spune că liderul de la Kremlin l-a subestimat pe Volodimir Zelenski. „Putin l-a tratat ca pe un clovn, un comediant, un bufon. Invazia este rezultatul subestimării lui Zelenski, al aroganţei sale, a lipsei lui de respect”, a declarat Anatoli Oktisiuk.

Sunt imcompatibili

Volodimir Zelenski şi Vladimir Putin s-au atacat reciproc în mai multe declarații publice. „Pentru mine, el este nimeni“, a spus la sfârşitul lunii ianuarie Zelenski despre liderul de la Kremlin.

Vladimir Putin a declarat că liderul ucrainean și echipa sa sunt „niște dependenţi de droguri şi neonazişti care orchestrează un genocid al populaţiei rusofone din Ucraina“.

„Putin nu îl vede pe Zelenski ca pe tipul de politician cu care este dispus să discute sau să negocieze. Pentru el, Zelenski este un străin, sunt incompatibili", a mai declarat Andreï Kolesnikov, potrivit observatornews.ro.