Stoltenberg cere mai multe muniții pentru Kiev, noua ofensivă a Moscovei a început
- Adriana Popescu
- 15 februarie 2023, 12:29
Războiul din Ucraina consumă o cantitate imensă de muniție și epuizează stocurile membrilor NATO. O provocare pentru Kiev și pentru Occident. În consecință, secretarul general al Alianței Atlantice, Jens Stoltenberg, i-a îndemnat pe aliați să crească producția, ceea ce înseamnă investiții majore.
"Timpul de livrare pentru muniția de calibru mare a crescut de la 12 la 28 de luni. Comenzile efectuate astăzi vor fi livrate dabia peste 2 ani și jumătate. Trebuie să creștem producția noastră și să investim în capacitatea noastră de producție".
Aprovizionarea cu arme și muniție va fi unul dintre subiectele care vor fi discutate în cadrul reuniunii NATO pentru apărare, care va avea loc marți și miercuri la Bruxelles. Între timp, timpul strânge. Potrivit lui Stoltenberg, ofensiva rusă de primăvară a început deja.
Stoltenberg: „Împreună vom înfrunta nevoile urgente ale Ucrainei”
"Realitatea este că am văzut deja începutul acestui lucru, asta face Rusia acum, președintele Putin nu caută pacea. Dimpotrivă, trimite mii și mii de trupe în plus, acceptând un număr foarte mare de victime, mari pierderi, dar punând presiune pe ucraineni", a subliniat Stoltenberg. "Ceea ce îi lipsește Rusiei privind calitatea, compensează cantitativ, în sensul că conducerea, logistica, echipamentul, antrenarea nu sunt la același nivel cu forțele ucrainene, dar au mai multe forțe".
La Bruxelles va fi prezent și ministrul ucrainean al Apărării, Aleksei Reznikov, care va participa atât la întâlnirea Grupului de contact pentru Ucraina, condus de americani, cât și la întâlnirea cu miniștrii NATO. "Împreună vom înfrunta nevoile urgente ale Ucrainei", a precizat Stoltenberg, care a vorbit despre o adevărată "competiție logistică. Rapiditatea va salva vieți".
Pe masa discuțiilor miniștrilor apărării NATO se află necesitatea de a furniza Ucrainei mai multe arme, cu problema mare de rezolvat referitoare la trimiterea de avioane de luptă, așa cum a solicitat Ucraina.
La aproape un an de la începutul războiului, "Financial Times" a calculat că, în medie, Ucraina trage 5.000 de lovituri de artilerie pe zi, cu maxime de până la 9.000, potrivit it.euronews.com.
Potrivit Euractiv, cea mai mare solicitare din partea frontului ucrainean se referă la proiectilele de 155 mm folosite la obuziere, rachetele Himars și, mai ales, cartușele de artilerie antiaeriană, muniții decisive pentru evoluția războiului.
(Traducerea Rador)