Aclamat, dar cu mâinile goale: vizita dulce-amăruie a lui Zelenski

Aclamat, dar cu mâinile goale: vizita dulce-amăruie a lui Zelenski Sursa foto: Administratia Prezidentiala

În trei capitale europene a auzit cuvinte de susținere și a fost omagiat, dar președintele ucrainean nu s-a întors cu bagaje suplimentare. Moldova a fost avertizată de Zelenski cu privire la un plan rusesc de răsturnare a democrației.

Președintele ucrainean a întreprins o deplasare cu escale la Londra, Paris și Bruxelles, în condiţiile în care se apropie prima aniversare a invaziei ruse, iar forțele Moscovei au din nou inițiativa pe teren. Scopul era acela de a revigora opinia publică a partenerilor occidentali și a liderilor acestora privind necesitatea de a adăuga mai multe arme și mai rapid cu destinaţia Kiev, pe de o parte; și de a exercita presiuni asupra frontului integrării europene, la o săptămână după Summit-ul Ucraina-UE, desfășurat în capitala ucraineană. Volodimir Zelenski a fost distins cu Marea Cruce a Legiunii de Onoare de către președintele francez, a primit îmbrățișări călduroase și gesturi afectuoase, ovații și laude, dar pentru moment nu a luat cu el acasă nimic concret.

De la Paris în capitala belgiană s-a deplasat cu avionul prezidențial francez, alături de Emmanuel Macron, liderul ucrainean fiind primit de președintele Consiliului și de președinta Comisiei pe aeroportul de la Bruxelles, "inima familiei europene, căreia Ucraina îi aparține", după cum a declarat Ursula von der Leyen.

Ulterior, aceasta s-a declarat impresionată de viteza reformelor ucrainene, dar a amintit că există "un drum dificil de parcurs" în fața unui Zelenski care își vede deja țara în UE anul acesta.

Ne puteți urmări și pe Google News

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, în discursul susţinut în hemiciclu, a trasat o linie între sacrificiul ucrainenilor "pentru Europa", motiv pentru care a susţinut măsuri precum "un comerț mai lesnicios", "un proces de aderare cât mai rapid cu putinţă" și fonduri pentru reconstrucție, dar și pentru trupe și pentru a livrarea de echipament militar. "Statele trebuie să ia în calcul rapid, ca un proxim pas, livrarea de sisteme [de rachete] cu rază lungă de acțiune și de avioane de vânătoare de care au nevoie pentru a proteja libertatea pe care prea mulți au considerat-o de la sine înțeleasă. Răspunsul nostru trebuie să fie proporțional cu amenințarea, iar amenințarea este existențială".

Cu rolurile aparent inversate, lui Zelenski i-a revenit sarcina să susțină un discurs centrat pe apărarea valorilor europene, spre deosebire de "forța anti-europeană care încearcă să fure Europa tuturor". În concluzie: "O Europă liberă nu poate fi imaginată fără o Ucraină liberă. Numai victoria noastră va constitui garantul fiecăreia dintre valorile europene comune".

Mai târziu, la o conferință de presă comună cu von der Leyen și Michel, Zelenski s-a arătat a fi optimist cu privire la asistența militară. "Fără îndoială, sunt foarte inspirat de declarațiile conform cărora Europa va fi alături de noi până la victorie. Și astăzi am auzit de la liderii unor state europene că sunt gata să ne livreze armele necesare, inclusiv avioane".

Invitat special la Summit-ul celor 27 de lideri, în discursul de deschidere a mulțumit pentru sprijin, dar a precizat în mod clar că țara sa are nevoie de mai multă "artilerie, muniții, tancuri moderne, rachete cu rază lungă de acțiune și avioane de vânătoare".

În ajun, în fața parlamentarilor britanici, şi-a concentrat atenția asupra avioanelor de luptă, deși unii experți militari menţionează că cel mai urgent lucru va fi obținerea de sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune şi că Regatul Unit nu dispune de avioanele de care are nevoie Kievul. După cina lui Zelensky de la Elysée, un oficial al forțelor aeriene franceze a confirmat ideea potrivit căreia avioanele Mirage sunt o ipoteză și că există 13 astfel de avioane de vânătoare disponibile.

Avertisment adresat Moldovei

Președintele ucrainean le-a dezvăluit șefilor de stat și de guvern din UE că Kievul a "interceptat un plan de distrugere a Moldovei de către serviciile secrete ruse", în care se "arată cine, când și cum va răsturna democrația din Moldova și va stabili controlul" asupra micuței țări situate între Ucraina şi România. Zelenski a afirmat că a avertizat Chișinăul, deși nu știe cu exactitate "dacă Moscova a dat de fapt un ordin pentru a se merge mai departe cu planul".

La scurt timp după aceea, serviciile secrete din Moldova au confirmat faptul că Rusia acţionează pentru a destabiliza fosta republică sovietică. "Serviciul de Informații și Securitate confirmă că, atât din informațiile transmise de partenerul nostru ucrainean, cât și din activitățile noastre operaționale, au fost identificate acțiuni subversive cu scopul de a submina Republica Moldova, de destabilizare și încălcare a ordinii publice". SIS a declarat că încă nu poate detalia, "deoarece există riscul de a compromite diferite activități operaționale aflate în desfășurare", potrivit dn.pt.

Moldova, condusă de pro-europeana Maia Sandu, a primit statutul de candidată la aderarea la Uniunea Europeană, în același timp cu Ucraina. În ciuda neutralității sale, a fost ținta unor amenințări din partea Rusiei, care menține trupe acolo, în regiunea separatistă a Transnistriei. În urmă cu câteva zile, șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a declarat că Occidentul doreşte să transforme Moldova "în următoarea Ucraină" și a acuzat-o pe Sandu că vrea să ducă ţara în NATO și să "să se unească cu România". (Articol de César Avó)

(Traducerea Rador)