Cum poate fi oprit Vladimir Putin. Planul Occidentului pentru o pace durabilă în Europa

Cum poate fi oprit Vladimir Putin. Planul Occidentului pentru o pace durabilă în Europa

Vladimir Putin nu dă niciun semn că ar dori încetarea războiului din Ucraina și nu s-a arătat dispus să se așeze la masa negocierilor. Occidentul ar trebui să ia măsuri ferme, să nu repete greșelile din trecut și să dea un semnal clar Rusiei că nu va accepta schimbarea granițelor europene.

Expansiunea teritorială pare să facă parte din politica lui Vladimir Putin, care nu a ezitat să invadeze țările vecine sub pretextul sprijinirii separatiștilor ruși. Potrivit unei analize Foreign Affairs, liderul de la Kremlin a folosit această tactică pentru a determină statele vecine să nu se apropie prea mult de Occident.

Invazia Georgiei și Ucrainei

În 2008, Rusia invada Georgia cu scopul de a răsturna guvernul democratic condus de Mihail Saakașvili și de a instala un regim marionetă. A fost prima dată de la invazia sovietică a Afganistanului în 1979 când Moscova atacase o altă țară. Pretinzând că apără separatiștii susținuți de Kremlin, Rusia a invadat regiunea Osetia de Sud a Georgiei. Simultan, forțele ruse au atacat și vestul Georgiei din regiunea Abhazia și din Marea Neagră.

Rezistența georgiană și sprijinul occidental au împiedicat atunci Rusia să obțină controlul deplin asupra țării. Războiul a durat doar cinci zile, dar Moscova a reușit totuși să pună mâna pe două noi teritorii: Abhazia și Osetia de Sud. Chiar dacă Rusia nu a reușit să obțină o recunoaștere internațională semnificativă a teritoriilor sale ocupate din Georgia, și-a atins parțial obiectivele, Cel puțin din perspectiva Kremlinului: a pedepsit Georgia și a descurajat țările din regiune care aveau o politică pro occidentală.

Ne puteți urmări și pe Google News

Chiar dacă a încălcat suveranitatea altului stat, Rusia nu a fost „pedepsită“. Nu s-au impus atunci niciun fel de sancțiuni împotriva regimului de la Moscova. În schimb, Statele Unite și aliații săi au căutat modalități de a-și reseta politicile cu Kremlinul, sperând să îmbunătățească relațiile economice și diplomatice. Potrivit sursei citate, inacțiunea Occidentului și a SUA nu au făcut decât să-l încurajeze pe Vladimir Putin.

În 2014, Rusia a aplicat aceeași tactică în Ucraina. După protestele care l-au forțat pe Ianukovici să demisioneze, Rusia a invadat țara, a anexat Crimeea și a ocupat regiunile Donețk și Lugansk. Occidentul a mediat un nou acord de pace, iar puținele sancțiuni impuse Rusiei au fost prea blânde. În februarie 2022, Rusia a invadat pentru a doua oară Ucraina, iar acum războiul va fi unul de durată, potrivit sursei citate.

Cum poate fi oprit Putin

Pentru a evita repetarea greșelilor din trecut, Occidentul ar trebui mai întâi să sprijine pe deplin Ucraina pentru a câștiga acest război. În plus, potrivit sursei citate ar trebui să încerce să restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei.

Apoi, aliații ar trebui să sprijine Georgia și Moldova să își recupereze teritoriile ocupate de Rusia: Abhazia, Osetia de Sud și Transnistria. Totul pentru a da un semnal Moscovei că schimbarea prin forță a granițelor Europei nu este acceptată.

Potrivit sursei citate, este necesară urmărirea penală a celor responsabili de crime de război și genocid și pedepsirea acestora în conformitate cu reglementările internaționale.

Occidentul și SUA ar să accepte aderarea Georgiei și Ucrainei la NATO. În plus, sancțiunile economice și politice impuse Rusiei ar trebui menținute și după terminarea războiului din Ucraina.

Aliații ar trebui, de asemenea, să dezvolte un coridor energetic și de transport care să conecteze Asia Centrală cu Europa, ocolind Rusia. Dacă se vor face acești pași, atunci există o șansă pentru o pace durabilă, pentru că Putin va plăti în sfârșit un preț pentru războaiele sale, potrivit foreignaffairs.com.