Jens Stoltenberg, despre livrarea de avioane de luptă Ucrainei: Nu este o urgență, dar este o discuție care se poartă

Jens Stoltenberg, despre livrarea de avioane de luptă Ucrainei: Nu este o urgență, dar este o discuție care se poartă Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Secretarul general al NATO a declarat că, momentan, livrarea de avioane de luptă Ucrainei nu reprezintă o urgență. Jens Stoltenberg spune că alianța se axează pe livrarea de vehicule blindate, inclusiv tancuri Leopard.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a declarat, marți, că livarea de avioane de luptă în Ucraina nu este o urgență. Președintele Volodimir Zelenski a făcut în mod repetat această solicitare. Și premierul polonez Mateusz Morawiecki a cerut, la reuniunea Consiliului European de săptămâna trecută, livrarea de avioane de luptă Ucrainei.

„Problema avioanelor de luptă nu este cea mai urgentă acum. Dar este o discuţie care se poartă. Avem consultări în desfăşurare între aliaţi privind tipurile de sisteme pe care trebuie să le livrăm Ucrainei. Acest lucru va continua şi am evoluat. Acest tip de sprijin pe care îl furnizăm Ucrainei s-a schimbat şi a evoluat în timp“, a declarat Jens Stoltenberg, la reuniunea ministrilor apărării din țările NATO.

Vehicule blindate

Secretarul general al NATO a spus că, în acest moment, alianța se concentrează pe livrarea de vehicule blindate. „Nevoia urgentă este acum să livrăm ce s-a promis deja, să livrăm vehicule blindate, vehicule de infanterie de luptă, vehicule germane Marder, vehicule americane Bradley, şi bineînţeles, de asemenea, tancuri de luptă, Leopard, şi celelalte tancuri de luptă care au fost promise.

Ne puteți urmări și pe Google News

Şi vedem că aliaţii îşi intensifică livrările. Avem nevoie de instrucţie, avem nevoie de echipament, avem nevoie de muniţie şi este exact ceea ce furnizează aliaţii şi va reprezenta o chestiune principală la reuniunea de astăzi de la NATO“, a mai declarat Jens Stoltenberg.

Instruire pentru piloți

Chiar dacă avioanele de luptă nu vor ajunge prea curând în Ucraina, Marea Britanie a început instruirea piloților ucraineni. Jens Stoltenberg a fost întrebat de reporteri dacă și alte țări se vor implica în antrenarea piloților de la Kiev.

„Unii aliaţi, precum Regatul Unit, au început instruirea piloţilor şi aliaţilor şi există o conversaţie în desfăşurare între aliaţi în privinţa livrării de avioane de luptă Ucrainei. Dar, aşa cum am spus, principala noastră prioritate este de a asigura arme grele, sisteme de apărare aeriană moderne, muniţie şi toate lucrurile de care este nevoie pentru a ne asigura că Ucraina primeşte sistemele moderne şi avansate, care au fost deja promise şi care pot fi foarte importante pe câmpul de luptă", a mai spus secretarul general al NATO, potrivit Agerpres.