Klaus Iohannis, în urma reuniunii extraordinare a Consiliului European. Problema războiului, a economiei și a migrației, printre temele discutate
- Iulia Moraru
- 10 februarie 2023, 13:06
Klaus Iohannis a fost prezent pe 9 și 10 februarie la reuniunea extraordinară a Consiliului European, la Bruxelles, acolo unde au fost abordate principalele teme care apasă asupra Europei. Printre acestea se numără problemele de natură financiară, războiul din Ucraina și problema migrației.
Potrivit președintelui României, reuniunea a debutat cu o discuție a liderilor privind situația din Ucraina, cu participarea Președintelui Volodimir Zelenski. El a menționat că la un an de la declanșarea conflictului, liderii europeni au reiterat condamnarea fermă a războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei și au reafirmat susținerea puternică a Uniunii Europene pentru Ucraina.
De asemenea, UE va crește presiunea colectivă asupra Federației Ruse pentru a opri războiul, fiind pregătită să consolideze măsurile restrictive.
Războiul din Ucraina, o problemă intens discutată de Comisia Europeană
„Consiliul European și-a reafirmat angajamentul față de tragerea la răspundere a celor responsabili pentru crimele grave comise, fiind subliniat sprijinul pentru eforturile internaționale în acest sens. Consiliul European a sprijinit ideea unui Summit în vederea lansării implementării formulei de pace a președintelui Zelenski.
Liderii europeni au reamintit că viitorul Ucrainei este în cadrul Uniunii Europene.Totodată, a fost menționat sprijinul multidimensional asumat cu prilejul recentului Summit UE-Ucraina, asistența totală acordată până în prezent Ucrainei ajungând la 67 de miliarde de euro, sprijinul militar ridicându-se la aproape 12 miliarde, iar în 2023 urmând să fie antrenați prin Misiunea UE de Asistență Militară primii 30.000 de soldați”, a declarat Iohannis.
Președintele a vorbit și despre temele economice abordate, care au vizat consolidarea competitivității, prosperității și rolului Uniunii pe scena globală, precum și pregătirea economiei pentru dubla tranziție verde și digitală.
Referitor la acordarea ajutoarelor de stat, s-a convenit asupra unei proceduri mai simple și rapide, care să permită acordarea cu celeritate de sprijin țintit, temporar și proporțional în sectoare strategice, cu menținerea integrității pieței unice.
UE trebuie să găsească instrumentele pentru a-și menține competitivitatea pe termen lung
„Pentru a rămâne o putere economică globală, Uniunea Europeană trebuie să găsească instrumentele cele mai potrivite pentru a-și menține competitivitatea pe termen lung, într-o economie pregătită pentru viitor, iar flexibilitatea va reprezenta un concept cheie în acest sens. Astfel, Președintele României a subliniat nevoia de reguli flexibile și proceduri pentru implementarea rapidă a PNRR și REPowerEU, instrumente care vor asigura modernizarea și competitivitatea durabilă a economiei”, a mai punctat președintele român.
De asemenea, Președintele Klaus Iohannis a susținut necesitatea de proceduri simplificate pentru acordarea ajutoarelor de stat în mod țintit pentru sectoarele strategice, cu menținerea coeziunii și a condițiilor de concurență echitabilă în cadrul Pieței Interne.
Măsuri pentru reducerea migrației ilegale
Referindu-se la problema migrației ilegale, o problemă din ce în ce mai abordată de statele membre, Iohannis a menționat că se vor lua măsuri clare pentru combaterea traficului de migranți, a creșterii returnărilor și a gestionării cauzelor care stau la baza migrației ilegale.
Se va urmări, de asemenea, implementarea planurilor de acțiune pentru rutele din Balcanii de Vest și, respectiv, Mediterana Centrală, urmând să fie prezentate cu prioritate planuri de acțiune și pentru rutele din Atlantic, Mediterana de Vest și Mediterana de Est, potrivit știripesurse.ro.