După livrarea tancurilor Leopard 2, ucrainenii ar putea primi, între timp, și avioane de luptă

După livrarea tancurilor Leopard 2, ucrainenii ar putea primi, între timp, și avioane de luptă Sursa: arhiva EVZ

Cancelarul german Olaf Scholz a fost de acord să furnizeze Ucrainei tancuri de luptă Leopard 2, după săptămâni de presiuni tot mai mari asupra Berlinului pentru a oferi Kievului armele mai grele de care spune că are nevoie pentru a respinge forțele rusești invadatoare. Acum, Ucraina ar putea primi și avioane de luptă.

Ucrainenii ar putea primi, între timp, și avioane de luptă, după ce Occidentul a promis livrarea de tancuri Leopard 2. Informația a fost prezentată de publicația Politico, invocând surse care susțin că discuțiile în acest sens au început deja.

„O conversație cu peste șase reprezentanți ai departamentelor militare occidentale și diplomați confirmă faptul că discuțiile interne sunt deja în curs de desfășurare cu privire la posibilitatea de a furniza Ucrainei avioane de vânătoare", se arată în articolul Politico.

De remarcat că ideea de a furniza avioane este susținută în special de țările baltice. Cu toate acestea, potrivit Politico, problema este probabil să fie de zeci de ori „mai controversată” decât situația tancurilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

În același timp, potrivit unui diplomat anonim, Washingtonul a declarat anterior Kievului că aprovizionarea cu avioane "este imposibilă în acest moment". Cu toate acestea, el a amintit că "vara trecută, „linia roșie” a fost furnizarea de MLRS HIMARS, dar apoi aceste arme, cu toate acestea, au fost transferate la Kiev. Apoi linia roșie a fost tancurile, dar acum se rezolvă acest lucru".

Avioanele de luptă, pe lista de dorință a Ucrainei

„Lista de dorinţe” a Ucrainei în ceea ce priveşte armele furnizate de Occident include avioane de luptă, a declarat miercuri la CNN ministrul apărării Oleksii Reznikov, după ce SUA şi Germania au anunţat că vor trimite tancuri de luptă, răspunzând unei solicitări pe care Kievul o făcea de mult timp.

„Am trimis anul trecut o listă de dorinţe lui Moş Crăciun, iar avioanele de vânătoare au fost, de asemenea, incluse pe această listă de dorinţe”, a declarat Oleksii Reznikov.

El a precizat însă că prima prioritate a guvernului său o reprezintă sistemele de apărare aeriană, astfel încât să poată împiedica Rusia să efectueze atacuri aeriene şi cu rachete.

„Trebuie să ne închidem cerul, să ne apărăm cerul”, a spus Reznikov. „Aceasta este prioritatea numărul unu. După aceea, trebuie să obţinem mai multe vehicule înarmate, tancuri, sisteme de artilerie, UAV-uri (vehicule aeriene fără pilot) etc., etc. Avem oameni, dar avem nevoie de armament”, a punctat ministrul apărării din Ucraina.