Polonia cere Berlinului permisiunea trimite tancuri Leopard în Ucraina. Țările baltice presează
- Adriana Popescu
- 25 ianuarie 2023, 12:58
"Vom cere acest acord, chiar dacă este o problemă secundară", și-a confirmat premierul polonez Mateusz Morawiecki intenția de a cere Berlinului permisiunea necesară pentru a-și transfera cele 14 tancuri de luptă Leopard de fabricație germană în Ucraina. În acest fel, el răspunde declarației făcute de ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, în care aceasta a asigurat că "nu a fost încă depusă nicio cerere formală, dar, dacă va fi depusă, nu ne vom opune".
Cu aceasta, însă, Morawiecki nu dezamorsează amenințarea și reiterează că "chiar dacă nu obținem acordul d-voastră, vom livra tancurile noastre în Ucraina, împreună cu alte țări, în cadrul unei mici coaliții, chiar dacă Germania nu face parte din ea".
Morawiecki își vede acum justificată agresivitatea diplomatică în această chestiune și a declarat, în lumina turneului german, că "are sens să exerciți presiune". Cuvintele ministrului german sunt pentru el o scânteie de speranță că Germania poate chiar să participe la coaliție. Și nu este singurul care vede lucrurile așa. De asemenea, președintele leton Egils Levits a cerut Germaniei, luni dimineață, să trimită tancuri Leopard 2.
"Trebuie făcut tot ce este necesar pentru ca Ucraina să se poată apăra", a spus el într-un interviu pentru Deutschlandfunk în care a subliniat că opinia sa este una "aproape unanimă în Europa". Ucraina se află sub "presiune dramatică", prin urmare țara nu poate fi lipsită de tancuri.
Guvernul finlandez, încă în proces de aderare la NATO împreună cu Suedia, a salutat această întorsătură a poziției germane și a urmat tendința declarațiilor care sugerează un fapt împlinit. Premierul Pekka Haavisto a comentat că "vorbim de multă vreme despre această problemă și este important ca Ucraina să primească imediat materialul de care are nevoie".
Edgars Rinkevics, ministrul de Externe al Letoniei, a adăugat că "nu există argumente bune" pentru care Ucraina nu poate primi tancuri. "Germania este motorul Europei", a secondat Urmas Reinsalu din Estonia, motiv "care dă naștere unei responsabilități deosebite".
Rusia "va continua să ne terorizeze verbal și să încerce să ne intimideze", a spus el, dar încă trebuie să facem "ceea ce reprezintă datoria noastră într-un război genocid". Iar lituanianul Gabrielius Landsbergis a extins o corecție a discursului german privind livrările de arme grele către Ucraina. "Cred că trebuie să trecem peste teama de a învinge Rusia", a spus el, referindu-se la faptul că, de la începutul războiului, Olaf Scholz a evitat să spună că Rusia trebuie învinsă. Se spune doar că Ucraina nu trebuie să piardă. "Dacă acceptăm că Rusia poate și trebuie să piardă pentru a evita războaiele viitoare, atunci vom putea livra toate armele de care Ucraina are nevoie", potrivit abc.es
Landsbergis a amintit că atunci când Lituania a luptat pentru independență în 1990, "prietenii occidentali erau atât de îngrijorați de prăbușirea Uniunii Sovietice încât au vrut să ne oprească". "Argumentul său a fost atunci că acesta ar fi sfârșitul lui Gorbaciov și, prin urmare, sfârșitul deschiderii", a spus el, celebrând că prezența sa actuală la Bruxelles este dovada că această analiză nu a fost corectă.
(Traducerea Rador)