Șeful gupării teroriste iraniene Gardienii Revoluției a fost ucis. Marea Britanie a declarat-o organizație teroristă

Șeful gupării teroriste iraniene Gardienii Revoluției a fost ucis. Marea Britanie a declarat-o organizație teroristă

A fost ucis liderul mișcării iraniene Gardienii Revoluției, Qassem Fatahillah.

Acesta se afla în apropierea casei sale când a fost ucis. Înainte cu două zile de la moartea liderului grupării, Marea Britanie a numit organizația ca fiind una de natură teroristă. În urma acestei acțiuni, ar însemna că apartenența la această organizație și afișarea în mod public a siglei sale reprezintă o infracțiune.

Gardienii Revoluției declarată grupare teroristă de Marea Britanie

Armata ideologică a Iranului, Gardienii Revoluției, a arestat şapte persoane care aveau legături cu Regatul Unit în contextul protestelor antiguvernamentale. În urma acestei acțiuni, oficialii britanici au luat decizia de a numi organizația una teroristă.

Hotărârea va fi anunţată în următoarele săptămâni, ea fiind susţinută de ministrul securităţii, Tom Tugendhat, şi de ministrul de interne, Suella Braverman.

Cu toate acestea, Ministerul de Interne britanic nu a vrut să confirme informațiile apărute în presă cu privire la decizia Marii Britanii. Protestele antiguvernamentale din Iran au izbucnit după moartea tinerei kurde iraniene Mahsa Amini, arestată pentru că purta necorespunzător vălul islamic.

Imediat după, premierul britanic Rishi Sunak a cerut Iranului să nu mai aresteze cetățenii cu dublă cetățenie, motivând că astfel de practici nu trebuie folosite pentru a obține un avans diplomatic, potrivit Reuters.

Cum poate interzice Marea Britanie organizația iraniană

Interzicerea unei organizații este un proces legal formal efectuat în temeiul Legii terorismului din 2000. Pentru a face asta, Guvernul Marii Britanii trebuie să evalueze nu doar amploarea activităților teroriste ale unui grup, ci și amenințarea specifică pe care o reprezintă pentru Marea Britanie și pentru ceilalți cetățenii britanici.

Gruparea a fost înființat în urmă cu peste 40 de ani pentru a apăra revoluția islamică a Iranului și este acum una dintre cele mai puternice organizații paramilitare din Orientul Mijlociu.

Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a declarat în urmă cu mai mult timp: „În timp ce guvernul ține lista organizațiilor interzise sub revizuire, nu comentăm dacă o anumită organizație este sau nu luată în considerare pentru interzicere”, informează BBC.