O navă americană a fost capturată de Gardienii Revoluţiei din Iran. Incidentul a avut loc în Golful Persic

O navă americană a fost capturată de Gardienii Revoluţiei din Iran. Incidentul a avut loc în Golful Persic Sursa: IDF

Echipaje ale Gardienilor Revoluţiei din Iran au capturat, marţi, o navă militară americană fără echipaj, într-un incident produs în Golful Persic. Totuși, vasul a fost eliberat în contextul apropierii forţelor navale americane.

Este prima dată când o navă fără echipaj a Flotei a V-a a Statelor Unite, activă în Orientul Mijlociu, este vizată de Iran. Este vorba despre nava militară Shahid Baziar, aparținând Gardienilor Revoluției din Iran. Aceasta a capturat nava americană Saildrone Explorer, dirijată de la distanță, în zona centrală a Golfului Persic. De asemenea, Gardienii Revoluției din Iran au încercat să o tracteze spre un port iranian, a declarat marți, 30 august, Timothy Hawkins, purtătorul de cuvânt al Flotei a V-a a Forțelor Navale americane.

De asemenea, oficialul american a mai adăugat că nava militară fără echipaj, dotată cu sisteme video, radare și senzori maritimi, a fost tractată pe o anumită distanță. Forțele Navale americane au trimis imediat nava de patrulare USS Thunderbolt şi un elicopter de tip MH-60 Seahawk. Ulterior, Forțele Navale americane au comunicat datele pentru identificarea navei capturate.

Reacția SUA după incidentul din Golful Persic

"Reacția noastră a fost în mod clar de a afirma că este vorba de o navă aparținând SUA care se afla în apele internaționale și de a semnala că aveam intenția de a trece la acțiuni dacă era necesar", a precizat Timothy Hawkins. Oficialul militar american a subliniat că incidentul s-a încheiat pașnic după aproximativ patru ore. "Acest incident demonstrează o dată în plus activitățile destabilizatoare continue, ilegale și neprofesioniste ale Iranului în Orientul Mijlociu", a declarat generalul american Michael Erik Kurilla, șeful Comandamentului Central american, CENTCOM, informează Mediafax.

Ne puteți urmări și pe Google News

Incidentul intervine în contextul în care Iranul și Statele Unite depun eforturi diplomatice pentru reactivarea Acordului nuclear din 2015. În contextul repunerii în funcțiune a acordului, David Barnea, directorul serviciului secret israelian Mossad a mers la Washington pentru discuții în sensul influențării poziției Administrației Joe Biden. Israelul nu acceptă relansarea Acordului nuclear din 2015 și a avertizat în mod repetat că va acționa pentru a nu permite Iranului să fabrice arme nucleare. Serviciul israelian de informații Mossad s-a aliat cu Agenția Centrală de Informații, CIA.