Retrospectivă 2022. La vremuri noi, directori noi. Prețuri în creștere și tranzacţii în vremuri instabile

Retrospectivă 2022. La vremuri noi, directori noi. Prețuri în creștere și tranzacţii în vremuri instabileSursa: Dreamstime.com

Piaţa construcţiilor nu a fost în stand-by în 2022, un an care a adus de toate pentru acest sector: de la tranzacţii la schimbări de management, de la insolvenţe la investiţii de amploare, de la scumpiri la progrese în proiectele publice.

La rândul său, sectorul rezidenţial a bifat recorduri noi în ceea ce priveşte numărul de locuinţe livrate, tranzacţiile încheiate, dar şi preţurile.

Zbuciumul de la Hidroconstrucţia: o insolvenţă şi un nou proprietar

Electromontaj, o companie din domeniul energiei, a cumpărat anul acesta constructorul Hidroconstrucţia, într-o tranzacţie care include şi firmele controlate de Hidroconstrucţia, companie care a încheiat anul 2021 cu o cifră de afaceri de 356 de milioane de lei, în creştere cu 27% faţă de anul prece­dent, conform datelor de pe site-ul Ministe­rului de Finanţe. Hidroconstrucţia a intrat la începutul acestui an în insolvenţă la propria cerere, invocând printre motive sistarea unor proiecte din portofoliu, lipsa forţei de muncă, majorarea costurilor cu materia primă şi energia, pandemia de COVID-19 şi instabilitatea politică şi economică.

La vremuri noi, directori noi

ROCA Industry, Somaco şi Wienerberger sunt trei dintre marile companii din domeniul construcţiilor care au adus oameni noi pe scaunul de CEO în cursul anului 2022. Dacă unii au plecat după doar câteva luni de mandat, alţii au lăsat în spate ani de experienţă în cadrul companiilor. Printre noii manageri se numără Răzvan Boşomoiu (actual CEO Wienerberger România), Gabriel Ristoiu (Somaco Grup Prefabricate) şi Ionuţ Bîndea (ROCA Industry).

Tranzacţii în vremuri instabile

Şase tranzacţii majore au avut loc pe piaţa locală în 2022, aceste mutări trimiţând pe mâna unor noi proprietari fabrici de materiale de construcţii şi sute de angajaţi. Achiziţia diviziei de prefabricate a grupului Macon de către Romcim, a companiei General Beton de către Holcim şi a 95% din Build Corp Prefabricate de către Iulian Dascălu sunt doar câteva dintre mutările anului.

Investiţie masivă cu bani germani

Grupul german Knauf a anunţat anul acesta o investiţie majoră pentru România, de 200 mil. euro pentru două fabrici. Astfel, prin cele două companii prin care este prezent pe piaţa locală - Knauf Gips şi Knauf Insulation gru­pul Knauf va dezvolta două unităţi de pro­ducţie, în ju­deţele Mureş şi Cluj, unde va pro­duce materiale de izo­laţii, gips-carton şi profiluri metalice. Împreună, cele două fabrici vor angaja peste 200 de oameni.

Vopselele Köber se duc şi la Deva

Producătorul de lacuri şi vopsele Köber din judeţul Neamţ a cumpărat un teren de 20.000 de metri pătraţi în zona industrială a oraşului Deva cu scopul de a dezvolta un hub logistic regional. Ulterior, pe acel teren va fi dezvoltată cea de-a patra fabrică a companiei, care se va adăuga celor trei deja existente în judeţul Neamţ.

Noi proiecte, dar cu precauţie

„Reticenţă“ este, în general, cuvântul de ordine în rândul companiilor din domeniul construcţiilor, care, pe fondul atâtor transformări, scumpiri, schimbări pe repede înainte, au început să fie mai degrabă precaute atunci când vine vorba de bugete şi planuri. La unison, managerii spun că investitorii preferă să vadă ce surprize mai aduce economia înainte de a alege unde să-şi direcţioneze banii.

Noi scumpiri în ciment

Companiile de construcţii spun că se aşteaptă ca pe piaţa cimentului în cel mai bun caz preţurile să crească în 2023 cu 30%. În cel mai rău, scumpirile ar putea ajunge şi la 150%. Piaţa cimentului, o industrie care contribuie anual la bugetul de stat cu aproximativ 200 de milioane de euro, a fost printre primele afectate de scumpirile din energie, în condiţiile în care este un domeniu energofag.

Theodor Pallady, noul pol rezidenţial din Bucureşti

Zona Theodor Pallady a devenit noul kilometru zero al dezvoltării rezidenţiale din Capitală, după ce în ultimii cinci ani acolo s-au livrat peste 7.750 de locuinţe. Preţul mediu de vânzare este de aproximativ 1.600 de euro pe metru pătrat util plus TVA, iar alte 4.000 de unităţi noi ar urma să fie finalizate până în 2025.

Peste 4.000 de locuinţe ar urma să fie livrate în zona Theodor Pallady din Bucureşti

Visul autostrăzii spre Moldova prinde contur

Zece din cele treisprezece loturi care compun autostrada către Moldova au fost contractate până la începutul lunii decembrie 2022, cele mai multe fiind adjudecate de asocierea de firme deţinute de Dorinel Umbrărescu, adică Tehnostrade, Spedition UMB şi SA&PE Construct.

Record de livrări de locuinţe

Piaţa rezidenţială a spart în 2021 recordul anterior înregistrat în ceea ce priveşte numărul de locuinţe noi livrate într-un an, depăşind pragul de 71.000 de noi case şi apartamente finalizate, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică publicate în vara lui 2022. Anul 2021 s-a încheiat cu un stoc de 71.405 locuinţe noi, cu 3.589 mai mare faţă de cel din anul precedent. Piaţa rezidenţială a marcat în 2021 un nou record şi în ceea ce priveşte numărul de tranzacţii, după ce peste 183.000 de apartamente au fost vândute, cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani. Anul 2022 a adus însă noi scumpiri la locuinţe, cauzate atât de creşterile de preţ ale materialelor de construcţii, cât şi de oferta redusă, din cauza blocării PUZ-urilor.

(sursa: Mediafax)