HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR 20 decembrie 2022. Aventurile energiei  

HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR 20 decembrie 2022. Aventurile energiei  

Ai nevoie de optimism şi de planuri alternative. Evită persoanele negative care te sfătuiesc inutil şi te descureajează. Sfaturi bune găseşti la semnele de foc, în special la Lei şi Berbeci.

20 decembrie

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News

 

Pe 20 decembrie s-au născut Robert Van der Graaf, Uri Geller, Kiefer Sutherland, Gigliola Cinquetti, Marian Râlea, George Apostu, Venjamin Costache.

 

În calendarul creștin-ortodox, pe 20 decembrie, este Sf. Sfinţit Mc. Ignatie Teoforul, episcopul Antiohiei. Înainteaprăznuirea Naşterii Domnului.

 

Tradiţional, în ”Kalendar”, este Ignatul, Crăciunul ţiganilor, Înătoarea.

 

Despre Ignat și altele, balul costumat din copilărie vezi: https://evz.ro/balul-cu-costume-si-masti-de-la-palatul-regal-horoscopul-lui-dom-profesor.html/4. Tare aș vrea să știu dacă mai împărtășesc această amintire a balului din Palatul Regal cu cineva. Mai își amintește cineva, a mai fost cineva la carnavalul cu costume de la Palatul Regal? În ce an?

 

Plafonarea prețurilor la gaze: întâlnire la Bruxelles sub președinția cehă

 

Miniștrii europeni ai energiei au început luni discuțiile finale la Bruxelles pentru a finaliza un plafon la prețul angro al gazului, raportând o apropiere a pozițiilor după o lună de discuții dure.

„Negocierile de astăzi cu privire la mecanismul de protecție a gospodăriilor și a întreprinderilor împotriva fluctuațiilor extreme ale prețurilor sunt la fel de intense ca săptămâna trecută. Sarcina Președinției cehe este de a reuni punctele de vedere ale statelor membre și de a ajunge la un acord. Avem responsabilitatea față de cetățenii europeni și întreprinderilor să facă acest lucru să se întâmple astăzi”, a declarat ministrul ceh al industriei și comerțului, Jozef Síkela, a cărui țară deține președinția rotativă a UE până la sfârșitul anului.

 

Experții maghiari în energie nu sunt convinși de promisiunile ecologice și de securitate ale unui nou proiect de cablu electric, susținut de Bruxelles, cu Azerbaidjan.

Azerbaidjanul a convenit sâmbătă să furnizeze energie electrică Uniunii Europene printr-un cablu submarin care trece prin Georgia și România până în Ungaria,  printr-un acord la București, deoarece blocul UE își diversifică aprovizionarea cu energie în afara Rusiei, după invazia Moscovei a Ucrainei.

 

Azerbaidjanul a convenit sâmbătă (17 decembrie) să furnizeze energie electrică Uniunii Europene printr-un cablu submarin, semnând un acord la București, deoarece blocul își diversifică aprovizionarea cu energie în afara Rusiei, după invazia Ucrainei de către Moscova.

„Vom construi cea mai lungă linie de transport electric subacvatic din lume, aducând energie ieftină și verde în Ungaria”, a postat Orbán pe Facebook, descriind proiectul drept un „megadeal energetic”.

 

Potrivit ministrului maghiar de Externe și Comerț, Péter Szijjártó, acordul prevede crearea unei puteri de 3 gigawați, cu o secțiune submarină de 1.195 de kilometri, care aduce electricitate verde din energia eoliană generată în Azerbaidjan, pentru care Baku caută în prezent investitori. Ați înțeles ceva?

 

Ministrul a spus că Banca Mondială va acoperi un studiu de fezabilitate de 2,5 milioane de euro care urmează să fie finalizat până la sfârșitul anului 2023, în timp ce Comisia Europeană a alocat 2,3 miliarde de euro pentru proiectul care ar trebui „în principiu să fie gata” după încă trei-patru ani.

„Sursele regenerabile nu sunt numai bune pentru planeta noastră, ci sunt și produse de acasă, creează locuri de muncă bune acasă, independență și securitatea aprovizionării cu energie”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, în timpul semnării memorandumului de înțelegere în Bucureşti. Nu am înțeles ce a vrut să spună, oricum politica energetică făcută de UE și mai ales de madam Von der Leyen este ilogică și păguboasă.

 

Acest proiect „va contribui la întărirea securității noastre de aprovizionare prin aducerea de energie electrică din surse regenerabile în Uniunea Europeană, prin România și prin Ungaria”, a adăugat șeful executiv al UE.

 

Cu toate acestea, experții maghiari rămân sceptici cu privire la proiect, a raportat partenerul media al EURACTIV,  Telex .

Pe lângă preocupările legate de drepturile omului există obiecțiunea foarte clară că astfel de sume ar putea fi cheltuite mai bine pentru producția de energie mai aproape de casă, în România de exemplu, care are o rezervă mare de potențial hidro neamenajat. Sursele Telex sunt îngrijorate că linia electrică ar scădea relația Rusiei cu energia azeră și, astfel, o potențială influență excesivă a Turciei într-o regiune predispusă la conflicte locale.

 

În plus, experții sunt îngrijorați de faptul că, deoarece UE intensifică importurile de gaze din Azerbaidjan, importul de energie electrică ar putea duce și la o dependență excesivă, mai degrabă decât la diversificare.

 

În timp ce UE vorbește despre „libertatea” față de gazul rusesc pentru Europa Centrală și de Est și Balcani, adusă de importurile crescute din Azerbaidjan, scepticii avertizează că aceasta are un cost: dependența crescută de o țară nu foarte democratică implicată într-un conflict de lungă durată cu Armenia.

 

În plus, József Turai, Managing Director al T-Energy Consulting Ltd, a declarat pentru Telex că nu crede cu adevărat că electricitatea produsă în Azerbaidjan și Georgia ar putea fi cu adevărat verde, în ciuda promisiunilor de investiții eoliene.

Pe baza cifrelor din 2021, sursele regenerabile reprezintă mai puțin de 5% din producția de energie electrică a Azerbaidjanului.

În Georgia, ponderea surselor regenerabile, în principal din hidroenergie, în mixul total de generare a energiei electrice este de 75%. Cu toate acestea, anul trecut energia generată de centralele interne a fost de 12,6 TWh, în timp ce consumul a fost de 13,1 TWh, ceea ce înseamnă că Tbilisi este un importator net de energie electrică.

 

Mai mult decât atât, obținerea acestei cantități de energie electrică odată cu apariția cablului în România către Ungaria ar necesita probabil o nouă interconexiune de transport între două state membre ale UE care să fie autorizată și integrată în sistemul ENTSO-E, asociația europeană pentru cooperarea operatorilor de sisteme de transport pentru electricitate, potrivit lui Turai.

 

Acest lucru se datorează faptului că pe piața de energie electrică cu plată a UE nu există o rezervare de capacitate pe termen lung, ci doar o alocare algoritmică pe termen scurt și nu ar fi posibilă realocarea fizică a capacității de transport deja limitate a liniei de transport existente între România și Ungaria.

UE și-a intensificat din ce în ce mai mult cooperarea energetică cu Azerbaidjanul, în urma invaziei Ucrainei de către Moscova. Cu toate acestea, scepticii avertizează că are un cost: dependența crescută de o țară implicată într-un conflict (cu Armenia) și cu o istorie recentă de mită și corupție în Europa.

 

Mă tem să nu fie vorba de mită și în acest caz. Totul pare atât de probabilistic, ca o ecuație a lui Schrödinger. O să avem energie în trafic, dacă se va lansa cablul submarin și azerii găsesc investitori pentru parcul lor de eoliene. Seamănă cu ”forța de reacție rapidă europeană” de unde s-au palmat șapte miliarde de euroi. Nu s-a mai făcut, evident. Aventurile energiei…

 

Poate este momentul să răspund multelor întrebări ale domniilor voastre, dacă în România vor avea loc întreruperi de energie electrică. Ca inginer energetician și ca unul care are acces la multe informații, pot să afirm cu toată certitudinea că, până la -20 grade Celsius, în România nu există motive tehnice ca să se întrerupă alimentarea cu energie electrică. O iarnă grea cu consum sporit și cu avarii în rețea schimbă datele problemei. Dacă iarna va fi ușoară, sigurele posibile întreruperi vor avea motive politice și de corupție și/sau afaceri oneroase cu străinătatea.

 

Chiar trebuie să răspund la mobil, sunt mai mult de 30 de apeluri, haideți să vedem ce o să mai aducă pisica, pentru că mâine este, în definitiv, o altă zi!

 

 

HOROSCOP    20 decembrie 2022

 

BERBEC  Nu poţi să te plângi că nu ai probleme. Lucrurile sunt serioase şi aşteaptă intervenţia ta energică. Familia şi prietenii te sfătuiesc, ascultă şi fă liste de cadouri de Crăciun şi Anul Nou! Atmosfera sărbătorilor de iarnă te motivează şi te face să vezi „partea plină a paharului”. Profită din plin de valul de energie care te cuprinde şi pregăteşte-te pentru Crăciun şi Anul Nou. După cum vezi, iarna aceasta este cam, dacă nu foarte, capricioasă. Luna şi Venus, poziţiile lor, dar şi întreaga configuraţie te indreptăţeşte să faci astăzi ceva cheltuieli pentru garderoba personală. Este o perioadă în care încep să se materializeze eforturile trecute. Lasă încăpăţânările şi regretele deoparte şi bucură-te de zăpadă, de natura triumfătoare în faţa pretenţiilor noastre absurde!

 

TAUR  Astăzi eşti uşor distrat, probabil din cauza febrei de sărbători. Evită neatenţia, neglijenţa şi mai ales nu te ocupa cu hârtii importante, contracte, diplome, certificate, titluri, cambii. La serviciu trebuie să te bazezi mai mult pe anturaj, mai ales pe cei mai în vârstă şi bine-intenţionaţi, pe seniori, cei care nu mai au de ce să ia parte la „competiţie”, pentru că ori au o poziţie privilegiată ori... nu le pasă! Evită împrumuturile de bani. Păzeşte-ţi sănătatea de schimbările bruşte de vreme, de frig, vânt şi umezeală. Poţi face mici modificări, acasă şi la serviciu, scurte călătorii.

 

GEMENI Ai nevoie de optimism şi de planuri alternative. Evită persoanele negative care te sfătuiesc inutil şi te descureajează. Sfaturi bune găseşti la semnele de foc, în special la Lei şi Berbeci. Poţi, pentru o scurtă perioadă de timp, să te izolezi de anturaj, de prieteni, şi să consumi deliciile amorului numai cu noua cucerire. Ceilalţi nu o să-ţi simtă lipsa. Dacă nu ai o nouă cucerire, poţi adapta la situaţia ta, vorba bancului cu Radio Erevan. Aspecte nefavorabile la bani, dar foarte bune la dragoste şi sănătate.  Nu-ţi schimba intenţiile, tenacitatea aduce succes, sigur, dacă Gemenii ştiu ce este aceea “tenacitate”.  Un semn de foc, în lipsă un alt semn de aer, îţi poartă noroc şi te ajută să ieşi dintr-o încurcătură.

 

RAC   Există o latură defensivă în zodia ta care se activează imediat ce apare o problemă. Ai un oarecare procent de noroc, dar trebuie să şi acţionezi. Acţionează astăzi, acum, nu lăsa pe mâine! Păstrează-ţi calmul în discuţiile cu colegii, partenerii sau cu cei dragi. Este bine să dai dovadă de prudenţă la tot ceea ce înseamnă uniune, asociaţie, adunare; de asemenea, supravegheză-ţi regimul alimentar. Fii la obiect în ceea ce ai de spus. Şi astăzi, ca şi ieri. Evită divagaţiile şi comparaţiile care nu fac decât să te încurce. Fii direct şi precis în exprimare, nu exagera cu expresiile bombastice, deoarece pot fi greşit înţelese. În prima jumătate a zilei, dacă te afli unde activezi de obicei,  aspectele planetare oferă posibilitatea rezolvării unor vechi probleme. Călătoriile sunt sub un semn fast – cele care încep astăzi. În general, mici transformări în bine, la serviciu şi acasă.

 

LEU    Nu trebuie să te repezi, mai ales dacă e vorba să convingi pe cineva. Ai multă energie, iar procesele tale mentale sunt foarte rapide. Zâmbeşte frumos, nu-ţi arăta colţii şi o să prevalezi! Primeşti ajutorul solicitat de la rude şi prieteni. Mai greu, puţin mai greu, este cu autorităţile şi cu terţii. Nimic nu mai este cum a fost. Valorile se schimbă, dar pe tine nu te surprinde prea mult. Noul te fascineză şi în bunătatea şi utopia proprie marilor şi imperialelor feline crezi că poate fi mai bine...

 

FECIOARĂ  Trebuie să iei mai multe informaţii despre situaţia cu care te confrunţi. Cere şi o părere competentă. În orice caz, ai multă nevoie de relaxare şi odihnă ca să poţi continua cu succes. Cu toate aspectele relativ nefavorabile o să ai banii necesari, ca de obicei, totul se rezolvă în ultimul minut. Dar nu, astăzi! Veşti bune de departe.  Cu dragostea stai ceva mai bine decât în mod obişnuit, adică mediocru.  Oricum, oferta este aşa cum este, calitatea este aşa cum este, stelele spun că este greu să găseşti o jumătate pe măsura visurilor.  Încearcă astăzi şi în străinătate, poate rezolvi două probleme dintr-o singură lovitură.  Prietenii te iubesc mai mult, iar duşmanii, cum altfel, te invidiază mai tare pentru hărnicia ta, mai ales dacă din nou o să faci remarcile acelea, foarte adevărate de altfel, în public.

 

BALANŢĂ   Domeniul sentimental este bine aspectat. O schimbare, la care te aşteptai. Ca să te simţi bine, zâmbeşte şi uită-te în ochii oamenilor şi nu uita ca momentul de faţa este cel mai important. Este o perioadă în care nu trebuie să te laşi descurajat de nerealizări sau de întîrzierea finalizării unor proiecte. Saturn, care ar putea fi bănuit că încurcă lucrurile, nu are nicio vină, el doar arată, decizia îţi aparţine în totalitate. Este posibilă oricând o schimbare a situaţiei în bine, atât financiare cât şi sentimentale. Trebuie, însă, să eviţi discuţiile aprinse cu colegii, cu asociaţii şi partenerii, sau în familie. În relaţiile amoroase nu te lăsa astăzi condus numai de impulsul de moment, de hormoni, mai foloseşte şi tehnici verificate, zâmbeşte şi reprimă-ţi pornirile pătimaşe.

 

SCORPION Nu ai multe motive de satisfacţie. Aminteşte-ţi proverbul „Morile Zeilor macină rar, dar extrem de fin!”. Nu arăta că suferi şi pregăteşte planul „B”. Sentimentele, emoţiile ne fac oameni. Ignoră cu superbie regală toate sfaturile bine intenţionate ale părinţilor, prietenilor, colegilor şi profesorilor. Oricum, propria experienţă este mai importantă decât o mie de sfaturi pentru nativii şi mai ales nativele din zodia Scorpionului. Drept urmare când o să se întâmple exact ce-au prezis stimabilii, toţi o să-ţi spună : ai văzut, ţi-am zis eu ! Ia-ţi inima în dinţi şi spune-le-o de la obraz : da, mi-ai zis, dar nu m-ai ajutat deloc! Şi, în plus, propria experienţă face mai mult decât zece sfaturi bune. Pentru că cine s-a fript cu supa, suflă şi în iaurt!

 

SĂGETĂTOR   Este doar un fault de joc. Iubirea ta cea mare a făcut o gafă, sau ceva asemănător. Nu trebuie să exagerezi, dar nici să treci cu vederea. În general, continuă perseverent pe drumul actual! Cu mult calm, cu ceaiuri calde şi mai ales cu ajutor de unde poţi să cerşeşti nişte bani, se rezolvă. Până la urmă descoperi că toată civilizaţia asta nu-i decât un moft ca să te pună la tras jugul. Ai descoperit apa caldă şi mersul pe jos, ca împăratul mitic chinez Huan! Ca recompensă te gândeşti să pleci câteva zile la munte împreună cu ultima cucerire. Care cucerire este doar virtuala, ca mai tot ce se întamplă in jurul tau. Cască ochii bine, că lumea geme de proşti sentimentali! Şi nu este niciun motiv să intri şi tu în clubul lor!

 

CAPRICORN  Stelele îţi sunt favorabile în mai toate domeniile. Trebuie să profiţi de oportunitate, fă-ţi un plan tactic şi promovează-ţi cu energie interesele tale personale, dar fără publicitate. Un ajutor neaşteptat. Cineva din anturaj, semn de foc sau de apă te ajuta cu un scop (sau chiar dezinteresat !) sa rezolvi o problemă care îţi părea „misiune imposibilă şi improbabilă”. Incearcă să reduci cheltuielile – se apropie Crăciunul şi Anul Nou şi nu trebuie să te găsescă nepregătit. Mici probleme de sănătate – probabil dureri de gât. Nu, nu este gripa la modă, este doar neglijenţa ta – pentru că bei rece şi mănânci junk food în oraş! Trebuie să alegi cu grijă modul de rezolvare a micilor problemele cotidiene, atât în familie cât şi cu prietenii.

 

 VĂRSĂTOR Eşti în criză de timp fie că eşti la muncă, fie că eşti acasă. Azi nu promite nimic, nu poţi să ajungi în două locuri în acelaşi timp. Trebuie să te zoreşti ca să recuperezi timpul pierdut. Normal şi de la sine înţeles, trebuie să ceri ajutor când eşti în criză! În a doua parte a zilei pentru unii dintre Vărsători perspectiva personală se îmbunătăţeşte într-un mod aproape spectaculos. Te simţi bine şi chiar ai dori să ieşi în oraş la ceva cald sau fierbinte chiar, sau la un spectacol. Perioada îţi este favorabilă, mai puţin în ceea ce priveşte noile relaţii amoroase.  Posibil incident sau accident minor (atentie la bagaje) în timpul unei deplasări sau o veste proastă – pentru Vărsătorii care sunt pe drum. Dacă eşti acasă, acordă mai mult timp familiei,  prietenilor vechi,  te vei simţi foarte bine; nu este o idee rea să faci un tur de telefoane sau internet pe la vechii prieteni de şcoală sau de la serviciu.

 

PEŞTI   Primeşti o mulţime de informaţii, de veşti. Trebuie să dai dovadă de organizare şi de tact şi să foloseşti datele care te avantajează în mod direct. Nu lăsa pe mâine treburile de astăzi! Evită să te enervezi pentru lucruri de nimic. Sigur că este bine să nu te enervezi deloc. Dar poţi ?! Dimineaţa, prima parte a zilei, a perioadei, îţi aduce surprize, dintre care unele chiar plăcute. Poţi face mici schimbări, acasă şi la serviciu, poţi pleca în scurte călătorii – mai curând delegaţii. O configuraţie astrală echilibrată  face ca perioda în discuţie să fie şi benefică, totuşi.  Magnetismul personal este în creştere – poţi rezolva relativ uşor problemele sentimentale.