Maia Sandu cere Occidentului să sporească presiunile asupra Rusiei, după noile atacuri cu rachete asupra Ucrainei

Maia Sandu cere Occidentului să sporească presiunile asupra Rusiei, după noile atacuri cu rachete asupra UcraineiSursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Preşedinta Republicii Moldova Maia Sandu a condamnat noile bombardamente de luni ale Rusiei asupra Ucrainei, într-o postare pe pagina sa de Twitter, lansând un apel către comunitatea internaţională să-şi crească presiunile asupra Moscovei pentru a pune capăt agresiunii acesteia în Ucraina, informează Agerpres.

„Condamnăm cu fermitate atacurile repetate ale Rusiei asupra civililor din Ucraina, a obiectivelor civile şi celor de infrastructură critică. Comunitatea internaţională ar trebui să-şi întărească presiunea asupra Rusiei pentru a opri războiul. Doar în acest mod putem pune capăt suferinţei şi pierderilor de vieţi”, a scris Maia Sandu în mesajul publicat pe Twitter.

Pe fondul atacului cu rachete asupra Ucrainei, fragmente dintr-o rachetă au fost descoperite în oraşul Briceni, din nordul Republicii Moldova, care se învecinează cu Ucraina. Ministerul Apărării de la Chişinău nu a oferit deocamdată detalii despre provenienţa rachetei, precizând doar că geniştii s-au deplasat la faţa locului.

Racheta ar putea aparține forțelor antiaeriene din Kiev

Specialiștii în expertiză tehnico-explozivă vor stabili dacă obiectul descoperit de poliția de frontieră este parte componentă a unei rachete, are elemente explozibile în componență sau sunt doar părți dintr-o rachetă.

Echipa Bombteh este deja implicată în procesul de intervenție și primește suportul IGSU în realizarea activităților specifice întreprinse, pentru următoarele 24 de ore, se arată într-un comunicat al MAI.

România începe să exporte gaze în Republica Moldova

România a început să transporte gaze naturale către Republica Moldova, în timp ce această țară mică și săracă, aflată la granița cu Ucraina, se luptă cu o criză energetică.

Gazele au început să curgă sâmbătă printr-o conductă care leagă Iașiul, în estul României, de orașul de frontieră moldovean Ungheni, a anunțat agenția de presă de stat Agerpres, citând distribuitorul român de gaze Transgaz.

Conducta de 43 de kilometri, finanțată parțial cu ajutorul UE, are o capacitate de 1,5 miliarde de metri cubi pe an, ceea ce acoperă necesarul anual al Republicii Moldova.

Gigantul energetic rus Gazprom și-a redus livrările de gaze către Moldova, iar țara nu se mai poate baza pe Ucraina pentru energie electrică după repetatele atacuri aeriene rusești asupra infrastructurii energetice ucrainene.