Noua Lege a pensiilor. Pentru ce categorii se schimbă perioadele minime de vechime
- Ionel Sclavone
- 4 decembrie 2022, 07:03
Nici o pensie nu va mai depăși venitul obținut în timpul perioadei de activitate. Ministrul Muncii, Marius Budăi, dă asigurări că viitoarea reformă va introduce echitatea în sistemul de pensii publice. În prezent, profitând de anumite prevederi legale date special pentru ei, magistrații reușesc „să-și facă”, în ultimele luni de activitate pensii speciale mult peste salariile pe care le-au obținut de-a lungul anilor. Guvernul trebuie să prezinte o soluție în privința reformării pensiilor speciale până la finalul acestui an, pentru a nu pierde fondurile din PNRR.
Marius Budăi spune că vor fi eliminate aceste formule de calcul prin reforma pe care urmează să o inițieze Ministerul Muncii. O nouă lege a pensiilor care să reglementeze în acest domeniu, inclusiv pentru pensii speciale, urmează să fie adoptată de Guvern până la finalul anului. În cazul în care termenul va fi depșășit, România riscă să piardă fondurile din PNRR, dat fiind că reforma pensiilor este prevăzută în documentul încheiat cu Comisia Europeană.
„Nu va mai fi nicio pensie care să depăşească venitul din activitate, iar perioadele minime de vechime vor fi similare că cele din sistemul public de pensii”, a dat asigurări Marius Budăi.
Reforma ar viza schimbarea modului de calcul al pensiilor pentru unele categorii de angajați, cum sunt magistrații ori personalul aeronautic civil, dar și pentru parlamentari. Iar acest lucru nu este văzut cu ochi foarte buni de politicieni. Deși au avut la dispoziție un an întreg pentru a iniția și a implementa reforma pensiilor, aceștia au tras de timp și au amânat legea până în ultimul moment.
Marcel Ciolacu vrea să mute problema pensiilor speciale în Parlament
Iar acest lucru nu este întâmplător, așa cum a mărturisit, la un moment dat, Marcel Ciolacu, liderul PSD. Acesta a spus că nu va fi dată o ordonanță de urgență pentru pensii, mai ales pentru cele speciale.
Potrivit spuselor sale, va fi propusă și adoptată o lege în Guvern, pentru a evita suspendarea fondurilor acordate României prin PNRR, după care se va ajunge în Parlament. Unde, odată ce pericolul suspendării fondurilor europene va trece, deputații și senatorii vor avea grijă ca legea să iasă așa cum trebuie. Să fie toată lumea mulțumită.
„Nu va exista o ordonanța dată peste noapte în ceea ce privește pensiile speciale sau modificările de pensionare. Nimeni nu își va permite să dea peste noapte o astfel de ordonanță. Obligația în PNRR este de a venit cu un proiect de lege, avizat de toți miniștri, apoi el va intra în dezbatere în Parlament. Îmi asum cele declarate, nu va exista peste noapte o ordonanță de urgență, astfel încât magistrații, militarii, polițiști sau jandarmii să se trezească cu regulile jocului schimbate peste noapte”, a declarat Marcel Ciolacu, într-o conferință de presă.
România trebuie să finalizeze noua lege a pensiilor până la sfârșitul lui martie 2023.
Reforma pensiilor speciale
Problema pensiilor speciale este una destul de delicată pentru actuala coaliței de guvernare, care ar dori să o rezolve ca în Caragiale: „Din două una, daţi-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele... esenţiale... Din această dilemă nu puteţi ieşi... Am zis!”
De aici și disputele și controversele, cu privire la soluția ce ar urma să fie adoptată. Mai ales că există și unele prevederi ale Curții Constituționale care îi apără pe beneficiarii de pensii speciale, între care se numără și magistrații constituționali.
Conform datelor oficiale, în luna noiembrie, statul a plătit aproape 10 mii de pensii beneficiarilor de legi speciale. Mai mult de jumătate dintre acești pensionari primesc sume cuprinse între 11.000 de lei și 21.000 de lei, în cazul judecătorilor ori magistraților pensionați.
Aceasta în vreme ce, în prezent, România are peste 4,7 milioane de pensionari, din care aproximativ 70% încasează o pensie de până la 2.000 de lei, conform TVR.