Cel mai toxic aliment consumat în post. Crește considerabil riscul de infarct
- Simona Suciu
- 30 noiembrie 2022, 19:59
Nu toate alimentele de post sunt sănătoase. Un produs consumat pe scară largă în această perioadă conține foarte multe chimicale și crește riscul de infarct.
Margarina vegetală din comerț este cel mai toxic produs de post. Se utilizează pe scară largă în prepararea dulciurilor, dar în această perioadă oamenii o folosesc ca înlocuitor al untului. Deși este un produs de post îngrașă mult, deoarece are în compoziție multe grăsimi artificiale.
Potrivit multor studii în domeniu, margarina crește riscul de infarct și are efecte devastatoare asupra ficatului, dacă este consumată pe termen lung.
Grăsimi periculoase
Margarina conţine grăsimi trans, care o fac să se întindă uşor pe pâine, dar care nu pot fi procesate de organism. Unele tipuri de margarină conţin şi vitamine artificiale.
Multe dintre tipurile de margarină de pe piaţă se obţin prin hidrogenare. Este un procedeu prin care grăsimile vegetale devin solide şi tartinabile. Anumite componente din margarină sunt similare plasticulului.
Pentru că nu pot fi eliminate de organism, grăsimile trans se depun pe artere, fapt care duce la afectarea sistemului circulator, dar şi la probleme cardiovasculare. Există studii care arată că aceste grăsimi trans au legătură directă cu atacul de cord. Aceste grăsimi sunt periculoase pentru copii, iar cei mici nu ar trebui să consume margarină. De asemenea, grăsimile trans afectează sistemul imunitar şi ne fac mai vulnerabili în faţa infecţiilor.
Citiți cu atenție eticheta
Camera Deputaților a adoptat anul trecut un proiect legislatic care prevede limitarea acizilor grași trans din produsele destinate consumului uman, iar printre acestea se află și margarina.
Legea stabileşte că într-un aliment nu trebuie să fie mai mult de 2 grame de acizi trans la suta de grame de produs. Multe dintre sortimentele de margarină din comerț au suferit modificări pentru a se alinia acestei legi. S-a observat imediat și în preț, care aproape s-a dublat.
Chiar și așa este bine să citiți cu atenție eticheta înainte de a cumpăra margarină. Acest produs conține și multe alte E-uri. În plus, feriți-vă de produsele ieftine, care costă 5-6 lei cutia, potrivit romaniatv.net.