Albumul cu fotografii din Oradea și o icoană a Fecioarei Maria, cadoul Episcopului Bercea pentru Papa Francisc

Albumul cu fotografii din Oradea și o icoană a Fecioarei Maria, cadoul Episcopului Bercea pentru Papa Francisc

Cu câteva zile în urmă, PS Episcopul Greco-catolic al Oradiei Virgil Bercea s-a aflat, din nou, față în față cu Papa Francisc. S-a întâmplat în cadrul unei audiențe acordate participanților la adunarea Uniunii Mondiale a Profesorilor Catolici. Printre aceștia s-au aflat episcopul Virgil Bercea, al eparhiei greco-catolice de Oradea, și o delegație de profesori din România.

Originile UMPC datează din 1908, când președinții asociațiilor de profesori catolici din Austria, Olanda, Elveția și Germania au lansat ideea unei reuniuni internaționale a profesorilor catolici. Vicisitudinile secolului XX și-au pus amprenta și asupra acestei asociații, care a fost refondată la Roma în 1951 cu denumirea actuală, scrie vaticannews.va.

În cadrul întâlnirilor cu profesorii, Papa acordă și audiențe. Printre participanții la audiența papei și la lucrările adunării s- aflat, de asemenea, episcopul Virgil Bercea, al eparhiei greco-catolice de Oradea, în calitate de președinte al Comisiei pentru învățământ din cadrul Sinodului Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, împreună cu o delegație de profesori din România. Prelatul român i-a oferit papei o icoană a Fecioarei Maria și acatistul Fericiților episcopi martiri greco-catolici români, pe care pontiful i-a beatificat la Sfânta Liturghie din 2 iunie 2019 pe Câmpia Libertății de la Blaj.

“Am ales albumul pentru a prezenta Oradea, reședința episcopului și în plus albumul prezintă foarte frumos Oradea prin imagini”, ne-a explicat domnul Eugen Ivuț. “Mă simt emoționat și onorat în același timp că albumul meu, Oradea mea, a ajuns la Sanctitatea Sa Papa Francisc! Mulțumesc frumos Preasfinției Sale Episcop Virgil Bercea pentru toată susținerea și încrederea pe care mi-a acordat-o de-a lungul timpului”, a spus multipremiatul artist fotograful Ovi D. Pop la aflarea vesții.

Profesorii, colaboratorii Papei

”Există noutăți care te fac să crești și există colonizări ideologice, care fac un adevărat măcel”, a spus Sanctitatea Sa în cadrul întâlnirii cu profesorii. Este important să înțelegem în domeniul învățământului ”ce este o noutate care te face să crești și ce este o ideologizare, o colonizare ideologică”: este îndemnul adresat de papa Francisc participanților la adunarea generală a Uniunii Mondiale a Profesorilor Catolici, primiți în audiență în Sala Consistoriului din Palatul Apostolic.În discursul său, papa Francisc a vorbit despre pericolul ideologiilor în educație și a scos în evidență faptul că ”astăzi, colonizările ideologice distrug personalitatea umană, iar atunci când pătrund în educație fac un adevărat măcel”.

În fața acestei realități, Sfântul Părinte a subliniat contribuția importantă a Uniunii Mondiale a Profesorilor Catolici (UMEC – WUCT), despre care a spus că este ”o rețea de colegi în profesie, dar de frați și surori în credință care, în spiritul și cu stilul prieteniei, primirii, cunoașterii reciproce și creșterii spirituale, se dispun în serviciul tuturor profesorilor catolici pentru ca să-și păstreze identitatea și să-și ducă mai departe misiunea lor…

Aș spune că, în această îndatorire, voi sunteți colaboratori ai papei. Într-adevăr, misiunea Succesorului lui Petru este să-i întărească și să-i susțină pe frați în credință (cf. Lc 22,32). În acest fel, voi, în domeniul școlii, faceți prezent serviciul Bisericii de a-i susține în credință pe profesorii catolici pentru a-și desfășura cât mai bine munca și mărturia lor în situații deseori complexe pe plan relațional și pe plan instituțional”, scrie vaticannews.va. Cu prilejul întâlnirii, Papa a adresat un îndemn membrilor Uniunii Mondiale a Profesorilor Catolici care se referă la Pactul Global al Educației: ”Am încredere în angajamentul vostru de a-i implica pe profesorii care și-au dat adeziunea la UMPC în privința acestui proiect care își dorește să pună în centru persoana umană, cu demnitatea și frumusețea ei, și familiile ca protagoniste educative primare”.

Ne puteți urmări și pe Google News