Olanda nu este convinsă că România este pregătită să adere la spațiul Schengen. Premierul Nicolae Ciucă: „Să vină să verifice la fața locului”

Olanda nu este convinsă că România este pregătită să adere la spațiul Schengen. Premierul Nicolae Ciucă: „Să vină să verifice la fața locului” Sursa: Facebook/ Guvernul României

Joi, prim-ministrul Nicolae Ciucă a transmis că România este deschisă unor proceduri de „verificare” din partea Olandei, astfel încât nu doar criteriile tehnice necesare pentru aderarea la spațiul Schengen să fie în mod clar și de necontestat îndeplinite de țara noastră, ci și acelea care fac referire la normele statului de drept.

Astfel, o misiune a Olandei va verifica dacă România îndeplinește condițiile de aderare la zona Schengen, asta după ce premierul olandez Mark Rutte a transmis că este necesară o misiune de evaluare „mai largă și mai profundă”, referindu-se la misiunea Comisiei Europene de a evalua doar trei criterii din cele prevăzute de acquis-ul Schengen.

Nicolae Ciucă, despre „verificarea” României în ce privește aderarea la spațiul Schengen

„Am făcut și vom mai face tot ceea ce trebuie astfel încât să ne convingem toți partenerii noștri din Uniunea Europeană că România a îndeplinit condițiile tehnice de aderare la Spațiul Schengen și acest lucru este dovedit de rezultatele Comisiei de verificare, unde au fost reprezentanți din toate țările europene iar rezultatul urmează să fie prezentat pe data de 26 și atunci vom avea și dovada clară a unui raport concret despre activitatea de verificare. În Parlamentul Țărilor de Jos a fost adoptată o rezoluție care solicită...nu este un raport de respingere a aderării ci este un Raport care solicită clarificări legate de subiectele care au stat pe agenda relației noaste cu Uniunea Europeană, aspecte legate de statul de drept, legate de corupție și de crimă organizată”, a spus Nicolae Ciucă, prezent fiind la Craiova.

Nicolae Ciucă a subliniat faptul că ministru Lucian Bode a transmis deja o scrisoare formală prin care solicită verificarea aspectelor care „sunt de clarificat în acest sens”.

Ne puteți urmări și pe Google News

„În discuția pe care am avut-o împreună cu președintele Iohannis cu premierul Rutte, la Cincu, am înțeles că este nevoie de anumite clarificări, ne-am exprimat disponibilitatea și deschiderea ca transparent, să punem la dispoziție toate datele necesare, inclusiv prin Ministerul de Interne, domnul ministru Bode a transmis deja o scrisoare formală către omologul din Țările de Jos, pentru a putea să vină și să clarificăm toate aspectele care sunt de clarificat în acest sens. Cert este că, țara noastră și-a îndeplinit și va continua să îndeplinească toate obligațiunile legate de aderarea la Spațiul Schengen.

Acest demers nu se încheie odată cu verificarea. El este un demers care ar trebui să continue și, desigur, să luăm măsuri pentru a putea să respectăm toată această dinamică a contextului în care trăim. România a probat, practic, șin 2 milioane șapte sute de mii de cetățeni ucrainiei care au trecut granița României și au trecut în condiții de siguranță, în condiții în care nu au fost semnalate probleme deosebite, motiv pentru care, nu vrem să folosim acest argument ca fiind unicul pentru care merităm să aderăm la spațiul Schengen, nu, sunt celelalte elemente, pachet, pe care țara noastră le-a îndeplinit și continuă să le îndeplinească. Avem disponibilitatea și transparența ca onest, să punem pe masă toate datele necesare astfel încât, pe bază de merit, să putem să aderăm la spațiul Schengen. Dacă în Olanda sunt anumite lucruri de lămurit, suntem aici, le lămurim și sunt convins că vom avea în continuare demersuri de întreprins, astfel încât să îndeplinim acest obiectiv.”, a spus Nicolae Ciucă, prezent fiind la Craiova.

Statul de drept din România, pus sub semnul întrebării de Olanda

Cea de-a doua misiune a Comisiei Europene fusese anunțată de premierul olandez Mark Rutte pe 11 octombrie, în cadrul vizitei sale în România, atunci când oficialul Țărilor de Jos a reitertat că ar fi nevoie de verificări suplimentare în ce privește aderarea țării noastre la spațiul Schengen: „Misiunea de evaluare ar putea fi mai largă, mai profundă, așteptăm rezultatele, deci nu pot să vă dau un termen, dar nu vom lua mai mult timp decât necesar”, spusese prim-ministrul olandez în vizitei sale la Cincu.

Astfel, ministrul Afacerilor Interne Lucian Bode a transmis apoi că trimiși ai UE au verificat doar trei criterii privind aderarea României la Schengen: managementul frontierelor, cooperarea polițienească și returnarea migranților ilegali.

Acquis-ul Schengen, care reprezintă un ansamblu de norme și reglementări, integrate în dreptul UE pentru zona denumită „Spațiu de libertate, securitate și justiție (ELSJ)” nu trebuie confundat cu Spațiul Schengen, cel secund desemnând libera circulație per se, iar cel dintâi indicând măsurile de securitate luate în scopul asigurării viitoarei circulații libere în spațiul comunitar.