Escrocherie de proporții descoperită de Scotland Yard și FBI. Zeci de mii de persoane au rămas fără banii din conturi

Escrocherie de proporții descoperită de Scotland Yard și FBI. Zeci de mii de persoane au rămas fără banii din conturi Hackeri. Sursa foto: Arhiva EVZ

Peste 70.000 de persoane au fost păcălite de escroci. Aceștia au reușit să fure din conturile oamenilor 50 de milioane de lire sterline. 100 de persoane au fost arestate, iar un site creat special pentru infractori a fost închis.

Scotland Yard și FBI, în colaborare cu Poliția din mai multe țări europene, au reușit să destructureze o rețea bine pusă la punct care a reușit să fure, în doar doi ani, peste 50 de milioane de lire sterline din conturile a peste 70.000 de persoane. Totul cu ajutorul tehnologiei pusă la dispoziție de un hacker. Majoritatea victimelor sunt din Marea Britanie și Statele Unite.

Site pentru infractori

Totul a început cu înființarea unui site fraudulos, denumit iSpoof.cc. Creatorul său este un hacker care oferea, contra cost, tuturor celor interesați, tehnologia necesară pentru a efectua apeluri ce nu pot fi depistate și clonarea de la distanță a telefoanelor mobile. În total, 59.000 de escroci au plătit anonamente cu prețuri între 150 și 5.000 de lire sterline pentru a putea folosi tehnologia oferită de iSpoof.cc.

Site-ul punea la dispoziție baze de date cu informații bancare. Escrocii au folosit toate acestea pentru a păcăli zeci de mii de oameni. În total, zece milioane de persoane au fost apelate de escroci. Nu toate s-au lăsat păcălite.

Ne puteți urmări și pe Google News

Zeci de mii de victime

Ca să câștige încrederea oamenilor, escrocii s-au folosit de datele lor bancare cumpărate de pe dark web. Aveau un text foarte bine învățat. Pretindeau că sunt reprezentanții băncii unde oamenii aveau conturile și le spuneau că au fost observate tentative de fraudă. Le recomandau apoi victimelor să își închisă cât mai repede conturile și le ofereau chiar și un link de ajutor. În momentul în care acesta era accesat, escrocii goleau conturile. În total, au reușit să fure 50 de milioane de lire sterline. Un britanic a pierdut o sumă record de 3 milioane de lire sterline.

Site-ul a fost închis, iar proprietarul său, Teejai Fletcher (34 ani) a fost arestat pentru fraudă. El a reușit să obțină de pe urma abonamentelor vândute 3,2 milioane de lire sterline. Alte 100 de persoane care ar fost implicate în această escrocherie de proporții au fost arestate, potrivit www.dailymail.co.uk.

Escrocheriile online au luat amploare în ultima perioadă. Ca nu deveniți victime ale escrocilor nu oferiți date bancare la telefon sau online și nu accesați linkuri suspecte, chiar dacă acestea par că vin de pe adresele de mail ale băncilor.