Sunt sau nu fructele de mare de post? Explicația preoților: „E foarte limpede”

Sunt sau nu fructele de mare de post? Explicația preoților: „E foarte limpede” Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Postul Crăciunului a început, iar mulți creștini se întreabă dacă fructele de mare sunt de post sau nu. Preoții, printre care și IPS Teodosie, au explicat dacă este bine să le mâncăm în această perioadă.

Postul Crăciunului ține 40 de zile și se încheie pe 25 decembrie. Foarte mulți creștini nu știu ce să mănânce în această perioadă și se întrabă dacă pot consuma fructe de mare pentru a compensa lipsa cărnii. Preoții au oferit explicația.

„Suntem tentați să credem că fructele de mare sunt de post deoarece călugării greci le consideră de post. Neavând prea multe surse de hrană aceștia obișnuiesc să mănânce fructe de mare în post chiar și atunci când nu este dezlegare la pește”, a declarat preotul Bogdan Ivanov.

Și IPS Teodosie a declarat că este lăcomie ca oamenii să mănânce fructe de mare în timpul postului. El reamintește că acestea sunt ființe și că este interzis să le consumăm în această perioadă.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Fructele de mare nu sunt de post. Sunt fiinţe. E un fel de şmecherie, din lăcomie. E foarte limpede că nu-s de post. Pentru că sunt nişte fiinţe, chiar dacă n-au sânge“, a spus ierarhul Tomisului la Radio Dobrogea. Fructe de mare sunt un ansamblu de animale marine mici: creveţi, languste, stridii, homari, crabi, langustine, scoici, sepii, caracatiţe.

El a mai declarat că fumatul este un păcat. „Luaţi aminte! Unii acoperă nişte păcate care se spune că ar fi relative, că n-ar avea importanţă. „Părintele Cleopa foarte frumos observă şi zice că fumatul, deşi nu este mâncare, e mare păcat. Mai mare ca beţia. Pentru că e împotriva firii. Astfel încât, cine fumează, nu ţine nicio zi de post. Să ia aminte cei care fac acest nărav, să-l lase. Şi nu vă amăgiţi zicând: ‘mai rărim’! Dintr-o dată!”, a transmis ÎPS Teodosie.

Fructe de mare în timpul postului

Cu toate astea, alți preoți consideră că fructele de mare sunt de post și că oamenii pot să le mănânce, dar doar în zilele de dezlegare.

„Unii spun că creveții sunt de post pentru că nu au sânge, dar dacă e să ne luăm după proveniența lor, atunci nu îi mai putem considera de post. Postul Crăciunului este ușor de ținut, având în vedere că dezlegările la pește sunt dese. Recomandarea mea este ca fructele de mare să se mănânce numai în zilele de dezlegare”, a mai spus părintele Ivanov.