Începe postul Crăciunului, un moment plin de încărcătură pentru credincioși. Ce semnificații are această perioadă

Începe postul Crăciunului, un moment plin de încărcătură pentru credincioși. Ce semnificații are această perioadă Postul Crăciunului 2023. Tradiții și obiceiuri. sursă: arhivă

Marți, 15 noiembrie, începe postul Crăciunului, care va dura timp de 40 de zile, până pe 24 decembrie, înainte de Nașterea Domnului. Această perioadă este plină de semnificație, iar credincioșii urmează anumite tradiții cu sfințenie.

Credincioșii se pregătesc să intre în post înainte de sărbătoarea Nașterii Domnului, astfel că ziua de 14 noiembrie este numită și „lăsatul secului” pentru Postul Crăciunului. Termenul „sec” din sintagme precum „lăsata secului” sau „mâncare de sec” este sinonim cu uscat, fără grăsime, de post.

Ce semnificație are Postul Crăciunului

Postul Crăciunului durează 40 de zile, iar această perioadă are semnificații în Vechiul Testament. Postul Crăciunului aminteşte de postul îndelungat al patriarhilor şi drepţilor din Vechiul Testament, în aşteptarea venirii lui Mesia, Izbăvitorul. De asemenea, aceste zile ne aduc aminte și de postului lui Miose pe Muntele Sinai, când acesta aștepta ca Dumnezeu să-i trimită cuvintele scrise pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii.

Postul presupune renunțarea la carne, ouă și lapte. Lunea, Miercurea și Vinerea mâncăm bucate fără ulei și fără vin. Marțea și Joia se dezleagă la untdelemn și vin. Sâmbetele și duminicile, până la 20 decembrie exclusiv, se dezleagă la untdelemn, vin și pește.

Ne puteți urmări și pe Google News

Însă această perioadă nu presupune doar abținerea de la mâncare și băutură, ci se bazează și pe lupta împotriva patimilior și pornirilor păcătoase atât ale sulfetului, cât și ale trupului.

Postul Crăciunului este mai uşor decât Postul Paștelui, deoarece se mănâncă peşte în toate zilele de sâmbătă şi duminică, precum şi la sărbătorile religioase.

Obiceiuri și tradiții în perioada Postului Crăciunului

„Lăsatul secului” este prima zi de pregătire pentru post şi ziua intermediară între mâncatul de dulce şi zilele de post. În aceste 40 de zile, în special cei care locuiesc la țară țin să respecte anumite tradiții, vechi de zeci de ani.

Astfel, se ung ușile, porțile și ferestrele cu usturoi, obicei despre care se crede că ajută la alungarea spiritelor rele. Firimiturile rămase de la masa în familie ce a avut loc de Lăsata Secului se aruncă păsărilor.

De asemenea, vasele în care s-a gătit pentru această sărbătoare se spală şi așază cu gura în jos toată noaptea pentru a nu intra în ele spiritele rele. În această zi, dinainte de intrarea în post, se obișnuiește la familia să se întâlnească la masă, unde se mănâncă ciorbă, friptură, plăcinte și se bea vin.

În această perioadă există și lucruri pe care nu e bine să le faci. Astfel, este interzisă beția, iar în postul Nașterii Domnului, dar și în perioada cuprinsă între Crăciun și Bobotează nu se fac nunți.