Procurorii DIICOT au descins în 83 de locații. Un grup infracțional este acuzat că ar fi ajutat ucraineni să intre ilegal în România

Procurorii DIICOT au descins în 83 de locații. Un grup infracțional este acuzat că ar fi ajutat ucraineni să intre ilegal în România DIICOT. Sursa foto: arhiva EVZ

Procurorii DIICOT au făcut percheziții, luni dimineață, 14 noiembrie, la membrii unei grupări de trafic de țigări din Ucraina. Ei sunt acuzați că ar fi ajutat mai mulți ucraineni să intre ilegal în România. Persoanele în cauză nu aveau voie să iasă din țară.

DIICOT a făcut 83 de percheziții domiciliare în dimineața zilei de luni, 14 noiembrie. Procurorii au descins la domiciliile şi imobilele deţinute sau folosite de mai multe persoane fizice, dar şi sediile şi punctele de lucru ale unor persoane juridice din judeţele Suceava, Bihor, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Mehedinţi şi Gorj.

Persoanele din dosar sunt cercetate pentru mai multe fapte. Este vorba de constituirea unui grup infracţional organizat, contrabandă, deţinerea în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României de ţigarete peste limita legală, corupție precum şi infracţiuni contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice. În plus, persoanele în cauză sunt acuzate și de trafic de migranţi și deţinere de droguri de risc pentru consum propriu. Grupul ar fi început să acționeze din luna noiembrie a anului trecut, au mai adăugat procurorii DIICOT.

Cetățeni ucraineni au ajuns ilegal în România

În comunicatul emis de DIICOT se mai precizează că se fac cercetări și pentru trafic de migranţi. De asemenea, procurorii au demarat și urmărirea penală a suspecților. Această faptă a fost comisă în contextul declanşării de Rusia a războiului din Ucraina. În acest context, autoritățile de la Kiev au impus cetățenilor ucraineni măsuri restrictive de circulaţie. Cu toate acestea, unii dintre ei au încercat să treacă în mod fraudulos frontiera de stat cu România. În plus, în urma investigațiilor, procurorii au constatat și infracțiunile de dare și luare de mită.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acțiunea a fost realizată cu sprijinul polițiștilor din cadrul serviciilor BCCO din Iași, Bacău, Oradea, Cluj-Napoca, Craiova, SCCO din Maramureș, Covasna, Mehedinți și Gorj, IPJ Oradea – SICE, IPJ Bistrița Năsăud – SICE, și IPJ Satu Mare – SICE. De asemenea, au participat și forțe din Jandarmeria Română. „Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, se mai arată în comunicatul emis de DIICOT.