Evenimentul Zilei > Actualitate > Polițiștii români de frontieră au intervenit în Marea Mediterană. Au salvat de la moarte peste 400 de africani
Polițiștii români de frontieră au intervenit în Marea Mediterană. Au salvat de la moarte peste 400 de africani

Polițiștii români de frontieră au intervenit în Marea Mediterană. Au salvat de la moarte peste 400 de africani

După o furtună deosebit de puternică, care s-a abătut asupra Mării Mediterane, zona dintre sudul Italiei, și nordul continentului african, polițiștii români de frontieră au participat la o misiune extrem de curajoasă.

Pe o furtună de grad 5, autoritățile itaiene care veghează asupra traficului de migranți din nordul Africii, spre sudul Italiei, au fost alarmate că un iacht pe care se aflau peste 400 de persoane, plutește în derivă, fiind în pericol de scufundare.

În zonă se afla și o ambarcațiune a Poliției de Frontieră din țara noastră, care participă la misunea ”Thermis 2022”. La momentul respectiv, partea italiană a lansat un apel de urgență de tip SAR, cautare și salvare, în zonă fiind trimise trei nave italiene și una românească.

„Pe tot parcursul nopţii de marți spre miercuri, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, împreună cu polițiștii italieni au ajutat persoanele aflate la bordul ambarcaţiunii de agrement avariate, iar în urma intervenţiei salvatoare au fost recuperate aproximativ 400 de persoane, printre care familii, femei însărcinate şi copii minori”, susțin reprezentații Poliției de Frontieră din România.

De pe iachtul avariat, polițiștii români au salvat 147 de persoane, restul fiind transferate pe celelalte trei nave italiene.

Operațiune de salvare dificilă

Operațiunea de salvare pe mare a durat mai multe ore și s-a derulat în condiţii meteo total nefavorabile. Imigranții africani salvați au fost transportați în porturile Crotone şi Roccellese, unde autoritățile italiene au început procedurile de identificare și de repatriere, după caz, în țările de origine.

La finalizarea acţiunii de salvare, nava maritimă de patrulare MAI 1102 a Gărzii de Coastă şi-a reluat misiunea în cadrul operaţiunii Frontex, la care participă de mai multe săptămâni.

Nava de patrulare a Poliţiei de Frontieră Române execută misiuni individuale de patrulare, supraveghere, căutare şi salvare în Marea Mediterană, iar obiectivul principal al operaţiunii maritime comune îl reprezintă sprijinirea autorităţilor italiene în supravegherea şi controlul frontierelor maritime ale Uniunii Europene.

În plus, polițiștii români au ca misiune și căutarea şi salvare a persoanelor aflate în dificultate pe mare (Search and Rescue) la frontiera externă a Uniunii Europene.